Suorituskykyä golfiin! -verkkovalmennus

Tervetuloa harjoittelemaan!

Valitse tähän hetkeen sopiva harjoitus alta golfkauden ajankohdan, teeman tai harjoituksen pituuden mukaan!

Voit vierittää navigaatiota mobiilissa sivusuunnassa.

Treeni-iloa!

Siirry videoihin
  • Jalkaterät ja juurtuminen 60 min

    Jalkaterät ja juurtuminen 60 min

    Voima pallon lennättämiseen imetään maasta jalkojen kautta keskivartaloon, siirretään sieltä käsivarsiin, käsiin ja aina mailanpäähän. 

    Jalkaterät ovat kaiken liikkeen, tasapainon ja voimantuoton perusta ja tällä harjoituksella parannetaan mm. juurtumista, voimansiirtoa ja tasapainoa.

    Tarvitset apuvälineeksi jonkinlaisen pienen pallon (tennis-, golf-, tai piikkipallon) tai jos yhtään palloa ei kotoa löydy niin tee sukista napakka "pallo". Ota myös pieni tyyny tai viltti käden ulottuville, jonka voit sujauttaa pään alle selinmakuulla ollessasi.

    Treeni-iloa!

  • Tasapainon ja kineettisen ketjun vahvistaminen 40 min

    Tasapainon ja kineettisen ketjun vahvistaminen 40 min

    Tasapaino on monen tekijän summa ja sitä tarvitaan golfissa asennon ylläpitämiseen, liikkeen hallintaan, nopeuden ja voiman tuottamiseen ja toistettavaan svingiin.

    Tämä harjoitus keskittyy parantamaan tasapainoa, painonsiirtoa ja kineettisen ketjun voimansiirtoa. 

    Tarvitset harjoitukseen apuvälineeksi viltin tai pyyhkeen, jonka voit kääriä rullalle ja laittaa pehmukkeeksi polven alle.

    Liiku oman kehon tuntemusten mukaan ja jos tasapaino kenkuttelee, niin ei hätää. Ota vaikka tukea tuolin selkänojasta tai seinästä kevyesti ensi alkuun.

    Voit tehdä harjoituksen tai sen liikkeitä useammankin kerran, jolloin huomaat edistystä harjoitteiden kanssa.

    Treeni-iloa!

     

  • Painonsiirtoharjoitus 20 min

    Painonsiirtoharjoitus 20 min

    Tämä harjoitus auttaa hahmottamaan ja parantamaan painon- ja paineensiirtoa jalkapohjissa ja voimansiirtoa alhaalta ylöspäin kehossa. Harjoituksessa ei tarvita varsinaisia apuvälineitä, kunhan alusta on pitävä.

    Pari sanaa terminologiasta.

    Toiset opettajat ja valmentajat käyttävät termiä painonsiirto ja toiset taas paineensiirto. Molemmilla termeillä voidaan tarkoittaa samaa asiaa, riippuu asiayhteydestä ja sanojasta. Molemmat termit ovat siis oikein, jos niillä tarkoitetaan saman asian tapahtumista kehossa ja liikkeessä biomekaanisesti.

    Itse käytän painonsiirto-termiä tässä harjoituksena synonyyminä paineensiirrolle kuvaamaan kehon painon asettumista toisen jalkapohjan päälle enemmän kuin toisen esim. svingissä. 

    Toiset käsittävät painonsiirron tarkoittavan kehon painon ja kehon asennon siirtymistä esim. jalalta toiselle niin, että kehon keskilinjan paikka siirtyy. Tämäkin on termille ihan oikea selitys, mutta se ei rajoitu pelkästään tähän määritykseen.

    Golfissa painonsiirrolla tarkoitan backsving-downsvingissa (ja suunnanvaihdossa osumaan asti) sitä, että keski- ja ylävartalo säilyy pääosin keskellä ja kehon paino/paineentuntu jalkapohjien päällä siirtyy eri kohtien välillä. Keho ei siis huoju tai liu'u sivuttaislinjassa backsvingistä downsvingiin kierron sijaan, vaikka pieni sivuttaissiirtymä kehossa tapahtuukin. Kehon paino synnyttää paineen tunnun jalkapohjiin. 

    Golfissa emme tietenkään siirrä painoa ja kehoa jalalta toiselle samalla tavalla kuten tämän harjoituksen monissa liikkeissä joissa asento muuttuu, mutta harjoittelemalla "liioitellusti" kehonpainon siirtämistä ja haastamalla tasapainoa saamme aktivoitua oikeat lihakset helpommin töihin. Lisäksi iso ja rauhallinen liike voi auttaa oppimaan ja hahmottamaan ja tuntemaan helpommin harjoiteltavaa asiaa.

    Asennon hallinnassa tarvitsemme aina monen lihaksen, nivelen ja lihasketjujen yhteistyötä, jotta voimme tuottaa hallitusti liikettä. Tasapaino ja voimansiirto lähtee aina jalkapohjista, joten tässäkin harjoituksessa käännetään huomio niihin ja opetellaan tunnistamaan miten paino jakautuu ja siirtyy jalkapohjien välillä ja miten kehon asennon vaihtaminen haastaa tasapainon ja hallinnan säilyttämistä.

    Toinen keskeinen alue svingissä painonsiirron ja asennon hallinnan kanssa on lonkka ja sen hallinta. Siinä tarvitsemme hyvää pakaran tukea, erityisesti keskimmäistä ja pientä pakaralihasta, jotka tukevat lonkkaa estäen tarpeettoman sivuttaisliikkeen. Tällöin pysymme ns. lonkan päällä ja golfia ajatellen voimansiirtolinja jalkapohjasta ylöspäin kehoon toimii hyvin. Hyvä lonkan tuki voi estää myös lantion sivuttaisliikettä eli huojumista svingissä ja helpottaa lantion kiertoa. 

    Treeni-iloa!

  • Tasapainoa parantava harjoitus ja tasapainotesti 30 min

    Tasapainoa parantava harjoitus ja tasapainotesti 30 min

    Tasapaino on keskeisessä roolissa voimantuotossa, nopeissa liikkeissä, suunnanvaihdoksissa ja asennonhallinnassa liikkeessä. Jos tasapaino ei säily hyvin nopean liikkeen aikana on aika mahdotonta tuottaa voimaa liikkeeseen. Tehokkaan ja toistettavan svingin tai vakaan putin takana on aina riittävän hyvä tasapaino.

    Tämä harjoitus keskittyy tasapainon parantamiseen vahvistamalla kineettisen ketjun toimintaa, asennonhallintaa ja kehonhallintaa liikkeessä. 

    Ennen harjoitusta teemme lyhyen tasapainotestin, jolla voit helposti testata tasapainosi tilan.

    Harjoitusta varten tarvitset apuvälineeksi tarvittaessa viltin tai pyyhkeen pään tai polvien alle pehmukkeeksi. 

    Treeni-iloa!