Golfari, testaa ylä- ja alavartalon liikkuvuutesi!

Golfissa keskeisessä roolissa mailanpään nopeudesta puhuttaessa ovat ala- ja ylävartalon kierto ja kyky eriyttää niitä toisistaan.

Jos kärsit iän myötä lyhentyneistä avauksista tai et ole saanut vielä avauksiin riittävästi pituutta, voi syy löytyä vaillinaisesta ylävartalon liikkuvuudesta. Erityisesti kierrosta.

Mitä parempi kierto ylävartalossa, sitä paremmat edellytykset on lennättää palloa pitkälle.

Jos kehossa ei ole riittävästi kykyä suorittaa toivottua liikettä tai liikesarjaa ei tekniikan harjoittamisestakaan saada hirveästi apua. Tai oikeammin tekniikkaa ei päästä edes harjoittamaan kunnolla, kun keho ei pysty suorittamaan toivottuja asioita. Mitä suorituskykyisempi keho on, sen paremmin sitä pystyt harjoittamaan.

Lue myös: Ala ja ylävartalonkierron merkitys golfarin harjoittelussa

Liikerajoitteista seuraa kompensaatioita ja kompensaatioista yleensä vääriä liikemalleja ja jopa loukkaantumisia. Yksi yleinen "kompensaatio" rajallisen liikkuvuuden kanssa on voimankäytön lisääminen.

Se on usein yhtä toimiva keino kuin se, että ulkomaalaiselle puhuu suomea vähän hitaammin lausuen ja kovemmalla äänellä ja toivoo, että hän ymmärtäisi mitä olemme sanomassa. 

Ainoa tapa lisätä liikettä kehoon on harjoittelu.

Paljonko pitää harjoitella, jotta saa tuloksia?

Jos aloitat tänään tekemällä 10 toistoa aamulla ja toiset illalla niin kuukaudessa olet tehnyt toistoja jo n. 600, kahdessa kuukaudessa ja 1200 jne. Aika vähällä työllä saat siis aika paljon tulosta, vai mitä?

Varmaa on myös se, että toivomalla tilanne ei ainakaan parane ja ensi vuonna olemme taas vuoden vanhempia.

Olen kirjoittanut aiemmin paljon rintarangan kierrosta ja mitannutkin niitä golfareilta aiempien vuosien Golfmessuilla arviolta n. 500-600 ja niiden perusteella näkemykseni on, että keskiverto golfari hyötyisi ylävartalon kierron parantamisesta. Testitulosten perusteella rintarangan kierto on keskimäärin n. 50 astetta, kun rintarangan on mahdollista kiertyä jopa 90 astetta.

Vuoden 2020 messuilla ehkä ilahduttavin hetki oli, kun reilusti aikuinen miesgolfari tuli iloisesti moikkaamaan, istahti tuolille ja pyysi mittaamaan hänen ylävartalon kiertonsa. Muistin miehen edellisvuodelta 2019 ja muistelin kiertojen olleen hätkähdyttävän alhaiset.

Nyt mies kiertyi kevyesti ja pitkälle, sama toiselle puolelle. Kerroin tulokset hämmästellen ja mies kertoi riemukkaasti harjoitelleensa edellisvuoden testituloksista lähtien joka päivä kiertoja, koska oli ymmärtänyt niiden merkityksen. Vuodessa tulokset olivat parantuneet n. 30 asteesta yli 60 asteeseen ja mikä parasta, tulokset olivat hyvin tasaiset molemmin puolin.

Ikää oli tullut samanaikaisesti vuosi lisää. Kun kerroin miehen olevan reilusti aikuinen niin en tarkoittanut juuri sennu-rajan ylittänyttä vaan reilusti aikuisempaa :)

Sovittiin, että ylläpitää liikkuvuuttaan ja mittaillaan taas uudestaan messuilla 2021.

Tänä vuonna messuja ei järjestetä, mutta jos luet tämän niin sovitaan, että mittaillaan taas vuonna 2022 ja jos luvut ovat edelleen samat niin tarjoan sinulle ilmaisen osallistumisen kurssille.

Vaikuttaako ikääntyminen liikkuvuuteen?

On totta, että ikävuosien kertyminen vaikuttaa liikkuvuuteen, mutta ikääntymistä itsessään ei voi siitä ensisijaisesti syyttää. Suurin syy liikkuvuuden vähenemiseen on liian mukava elämä ja liika istuminen. Istumme suurimman osan elämästämme töissä, autossa ja sohvalla.

Liikkuvuus vähenee iän myötä, koska käytämme kehoamme vähemmän. Hyvä uutinen on se, että liikkuvuuttakin saadaan lisättyä ihan iästä riippumatta, usko tai älä.

Olen viimeisen 8 vuoden aikana saanut todistaa lukuisia suorituskyvyn parantumisia (ikääntymisestä huolimatta), tasoitusten alentumisia, avauspituuksien palautumisia vuosien takaisiin lukemiin ja lisäksi vielä monen kiputilan ja golfin pelaamistakin rajoittavan vaivan poistumista. Ihan vain sillä, että kehoon on palautettu tasapainoisuutta, liikettä, tukea ja opeteltu asennonhallintaa sekä oikeita liikemalleja.

Testaa ylä- ja alavartalon kiertosi!

Ota avuksesi rautamaila ja asetu lyöntiasentoon.

1. Säilytä asento ja nosta maila rintakehällesi ja tuo kädet ristiin mailan yli. Kierrä ylävartaloa kohti backsvingiäja havainnoi mihin mailan alapää osoittaa ääriasennossa. Älä kuitenkaan väännä väkisin.

Jos mailanpää osoittaa kohti tukijalkaa on liikkuvuutesi hyvällä mallilla. Jos tukijalkaan on vielä matkaa niin lisää liikkuvuusharjoittelua treeniohjelmaasi tai jokaiseen päivääsi.

2. Golfstanssissa tuo maila vaakatasoon lantiolle ”apuviivaksi”. Pidä ylävartalo paikallaan ja kierrä lantiota mailan tasolla puolelta toiselle ja vältä lantion keikkumista (sivutaivutusta) yli mailan tason. Havainnoi kierron symmetrisyyttä.

Jos huomaat kierrossa epäsymmetriaa, sivutaivutusta tai ylävartalon eriyttämisen haasteita (ylävartalo lähtee kieroon mukaan) hyödyt kehon liikkuvuus- ja hallintaharjoitteista. 

Jos huomasit tarvetta liikkuvuusharjoittelun lisäämiselle, niin tervetuloa mukaan Golfarin Liikkuvuus, Core ja Tasapaino-verkkokurssille. Tutustu harjoitteluun täällä. 

Pari vinkkiä ala- ja ylävartalon liikkuvuusharjoituksiksi löydät täältä ja täältä.

Susanne 

Lue myös:

 Liikkuvuustesti yläselälle, olkapäille ja lavoille

Harjoitusvinkkejä ylävartalon kierron parantamiseksi

Kiristääkö backswingissä? Ylävartalon kierron merkitys mailanpään nopeuteen

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.