Golfjoogan testilaboratorion ihmiskoe osa 1: hieronta ennen golfkierrosta

Practise what you preach or teach.

Mä opetan yleensä asioita, joita olen itse opiskellut, testannut käytännössä ja todentanut niiden vaikutuksen. Se ei tarkoita sitä, että opettaisin vain sellaisia asioita, joista olen itse hyötynyt, joista itse pitäisin tai jotka sopivat mulle hyvin. On myös asioita, joita olen opiskellut ja testannut ja joita en opeta eteenpäin. Edes sellaisia, jotka ovat sopineet mulle. 

Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle ja kolmannelle pitää keksiä kiertotie, jotta päästään perille haluttuun lopputulokseen. Se on opettamisessa ja valmentamisessa kaikista hienointa. Koskaan et tule valmiiksi ja ikuisesti saat opiskella uutta ja olla utelias.

Kerroin aiemmin, että aloitan syksyllä pari uutta opintoa. Toinen niistä on Psyykkisen valmentajan opinnot (erityisesti urheiluun liittyen) ja toinen on Koulutetun hierojan. Mä rakastan sukeltaa näihin molempiin, niin korvien väliin kuin kehon kudoksiinkin, yhä syvemmälle.

Hierojan opinnoissa jokaisena opiskelupäivänä harjoitellaan tietysti hieromista kaiken anatomian ja fysiologian lisäksi (ja saadaan olla myös hierottavana), joten pääsin testaamaan, miten kroppa toimii golfkentällä parin päivän yläselän, hartioiden ja niskan alueen hieronnan jälkeen. Kropassa oli aika pehmoinen olo.

Golfia hieronnan jälkeen?

Hieronnan jälkeen suositellaan välttämään fyysisiä ponnisteluja ja treenaamista, koska hieronta aiheuttaa kehoon kuormitusta, jonka pitää saada korjaantua palautumisen aikana. Hieronta myös rentouttaa ja ”sekoittaa” hetkellisesti lihasten hermotusta ja lihastonusta, jolloinka räjähtävyys ja voimantuotto kärsii. Tämä on kuitenkin hetkellinen ilmiö ja on usein seuraavana päivänä jo palautunut ennalleen. 

Kentät ovat olleet niin tukossa täälläpäin, että on ollut vaikea löytää peliaikoja lähipäiville ja kun kaveri laittoi viestiä, että mukaan mahtuisi niin olihan se lähdettävä. Tykkään mennä kentälle ajoissa, että ennätän lämmitellä kropan. Mun kroppa on kuin diesel-kone (erään pron lausahdus) eli lämpenemisessä menee hetki, mutta kun se käynnistyy niin se on aika toimintavarma.

Tavoistani poiketen (ja pehmoisesta olostani nautiskellen) menin suoraan puttigriinille ja aloitin kropan lempeän lämmittelyn puttailemalla. Varsinaisen verryttelyn tein vasta juuri ennen pelin alkua ja ilman palloja. Havainnoin, ettei ainakaan selän puolella kiristä harjoitussvingeissä, mutta yhteys kroppaan tuntui olevan vähän hukassa, samoin selän lihasten aktivoituminen. Ihan kuin pään ja navan välistä puuttuisi pala kehoa.

No miten meni?

Ensimmäisillä väylillä todistin itselleni, että sen verran on tullut pelattua, että liikemalli svingiin löytyy jo selkärangasta, vaikkei lihakset olisivatkaan hereillä. Avaukset ja väyläpuilla lyönnit olivat järjestäen n. 50 metriä lyhyempiä kuin normaalisti. Mun suoritusvarma lempimailani on normaalisti puu vitonen, mutta nyt pallon lennot olisivat tappaneet (no ehkä tönäisseet) eteensä tulleet käärmeet ja muut maassa möyrijät. Onneksi ketään ei vahingoitettu kentällä.

Osuma ei tuntunut yhtään hyvältä, päinvastoin. Suorat lyönnit kuitenkin nopeuttivat etenemistä pituudesta huolimatta. Etuysin vikoilla väylillä alkoi kroppakin pikkuhiljaa heräämään.

Takaysillä kroppa oli herännyt ja tuntui todella hyvältä. Kierroissa ei kiristänyt mikään ja svingi oli rento ja rauhallinen. Puu vitonenkin lennätti palloa taas nätissä kaaressa pitkälle. Takaysin tulos oli 6 lyöntiä parempi kuin etuysin ja lopputuloksena yhteensä kesän paras kierros.

 Yhteenveto ja lopputulos

Golfjoogan testilaboratorion yhteenvetona voi todeta tästä ihmiskokeesta, että hieronta ennen golfia voi edistää rentoa ja rauhallista pelaamista takaysillä. Haasteena on etuysillä mielen pitäminen positiivisen puolella kropan heräilyä odotellessa. Kokemus tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisen havainnointimatkan oman kehon ja mielen syövereihin. Aikaahaan golfkentällä on tähän.

Suosittelen silti, että hieronnan jälkeen kropan annetaan huilata ja palautua siitä rauhassa. Muista juoda myös riittävästi vettä. Niin hieronnan jälkeen kuin golfatessakin.

Susanne 

p.s. kropan saa pysymään paremmassa kunnossa harjoittamalla sitä säännöllisesti :) Kurkkaa täältä lisätiedot alkavista kursseista tai virtuaalivalmennuksista.

Lue lisää: 

Onko toistettava ja tehokas svingi mahdollista?

Golfarin liikkuvuus- ja kehonhallintatesti

Golfarin liikkuvuustesti hartiarenkaan kierrolle

 

 

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.