Ala- ja ylävartalon erottelukyvyn merkitys golfarin harjoittelussa

Golfsvingiä harjoitellessa kuulee usein mainittavan ala- ja ylävartalon erottelukyvystä. Tiedätkö mitä se tarkoittaa ja miksi sen harjoittamisesta ja hallinnasta voi olla hyötyä golfsvingissä?

Golfsvingissä ala- ja ylävartalon erottelukyky on tarpeen, jotta keho liikkuu ja voima siirtyy ns. oikeassa järjestyksessä ja mailanpäähän saadaan tuotettua nopeutta ja voimaa. Svingin voima siirtyy maasta jalkapohjien kautta alavartalon läpi keskivartaloon ja sieltä käsiin, mailaan ja mailanpäähän.

Ajattele mitä tapahtuu kuminauhalle, kun venytät sen ja päästät irti.

Lantio on keskeisessä roolissa downsvingissä painon- ja voimansiirrossa ja sen tulisi lähteä liikkeelle ennen ylävartaloa, samalla hakien jaloista maahan hyvä paine, jotta voimaa saadaan siirrettyä. Lantion ja ylävartalon keskinäinen ja kontorolloitu liikuttaminen bascksvingissä ns. lataa kehoon voiman joka purkautuu downsvingissä. Ajattele mitä tapahtuu kuminauhalle, kun venytät sen ja päästät irti. Samoin tapahtuu kehossa kun sitä kierretään hallitusti ja lihasaktivaatioita oikein hyödyntäen. 

Ala- ja ylävartalo kiertyvät eri tavoin ja eri verran ja jotta golfsvingin liike olisi optimaalinen, tulisi kehon pystyä eriyttämään liikettä ja käskyttämään lihaksia oikeassa järjestyksessä. Järjestys on syvistä kerroksista pinnallisempiin, jotta liike on hallittu ja asentoa saadaan hallittua nopean ja voimakkaan liikkeen aikana.

Jos kehossa ei ole kykyä liikuttaa sitä halutulla tavalla voi kyse olla mm. rajallisesta liikkuvuudesta tai puutteellisesta lihasaktivaatiojärjestyksestä, toki tekniikastakin löytyy monesti korjattavaa tai rytmissä, usein kyseessä on sekä että-tilanne. Voi myös olla niin, ettei toivottua tekniikkaa pysty toteuttamaan, saati toistamaan, kehon liikerajoitteiden, hallinnanpuutteen tai vaillinaisen lihasaktivaatiokyvyn vuoksi. 

Ala- ja ylävartalon harjoittelu eriytetyillä liikkeillä on tehokasta!

Ala- ja ylävartalon erottelukyvyn treenaaminen eriytetyillä liikkeillä on tehokasta ja palkitsevaa. Se lisää sekä liikkuvuutta juuri toivotuille alueille ja niveliin sekä vahvistaa lihaksia, jolloin kehon liikuttaminen helpottuu ja automatisoituu. Itse svingissähän ei ole aikaa ajatella miten keho liikkuu, tai miten sen pitäisi liikkua. Siksi harjoittelu tehdään muualla ja harjoittelun tulos ns. siirtovaikutus näkyy sitten kentällä ja mailan varressa.

Harjoittelussa on tärkeää ylipäänsä itse harjoittelun lisäksi se, että harjoittelun siirtovaikutus on mahdollisimman hyvä eli harjoittelun vaikutus saadaan siirrettyä itse tekemiseen. Tämän vuoksi golfin oheisharjoittelussa olisi hyvä olla huomioitu golfin (svingin, väylälyöntien ja puttien) vaatiimukset keholle. Harjoittelun lopputulos voi olla muuten toivottu (esim. lihasvoiman tai -massan kasvu), mutta jos tehot eivät näy kentällä niin voiko harjoittelua pitää silloin onnistuneena? Golfin kannalta siis. Muutenhan liikkuminen ja harjoittelu on aina hyvästä, niin keholle kuin mielellekin.

Golfjoogan ja Golfpilateksen kursseilla harjoitellaan paljon myös kehoa eriyttäviä liikkeitä, kehonhallintaan liittyviä liikkeitä ja liikesarjoja. Liikkeiden nopeusvaihteluja tai suunnanmuutoksia on myös hyvä harjoitella, jotta opimme käyttämään kehoa optimaalisesti. Hidas liike opettaa myös kehoa paremmin ja silloin vauhti ei pääse korjaamaan virheitäkään :)

Alla olevissa videoissa on pari suosikkiliikkeistäni. Näissä yhdistyy tasapaino, kehon- ja asennonhallinta ja ala- ja ylävartalon eriyttämisharjoitus. Varsinaisia "almost all in one"-liikkeitä. 

Susanne 

p.s. jos huomaat, että ylävartalossa kiristää ja rangan suoristaminen tuntuu tahmealta niin kurkkaapa aiempi kirjoitus ja treenivideo aiheesta täältä. 

Lue myös:

Kiristääkö ylävartaloa kierrossa?

Hyvästi selkäkivut, huono ryhti ja kehon kireydet!

Tasapainoillen kohti parempaa golfsvingiä

Kuva ja videot: Obelixphoto

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.