Golfarin fysiikka: liikkuvuus- ja tasapainotesti

Puhun golfarin fysiikan harjoittamisesta, koska se on kaiken liikkeen, voimantuoton ja kehittymisen perusta golfissa. Sitä saa mitä treenaa, joten kannattaa treenata tarpeellisia ja itselleen oikeita asioita.

Fysiikkaharjoittelu mielletään usein punttien kolisteluksi ja raudan nostamiseksi. Voimaharjoittelu on osa fysiikkaharjoittelua, mutta se on vain yksi osa sitä. 

Fysiikkaharjoittelulla tarkoitetaan yleisesti kehon fyysisten ominaisuuksien harjoittamista ja golfarin fysiikkaharjoittelulla lajispesifisti juurikin golfin näkökulmasta.

Lajispesifi fysiikkaharjoittelu lähtee aina lajianalyysistä, jossa analysoidaan urheilusuorituksen vaatimukset keholle mm. tarvittavien liikkuvuuksien, nivelkulmien ja vipuvarsien, suorituksen ja lihasten voimantuottotarpeen keston, voimantuottosuuntien ja liikehallinnan näkökulmasta. Tämä voi kuulostaa tosi monimutkaiselta ja hifistelyltä, muttei sitä ole.

Fysiikkaharjoittelua on mm. 

- alkulämmittely 

- lihasten pituuksiin ja nivelten liikeratoihin vaikuttava liikkuuvuusharjoittelu

- lihasvoimaharjoittelu kehonpainolla tai lisäpainoilla (tavoitteesta ja tarpeesta riippuen)

- lihasten epätasapainotilojen tasapainottaminen harjoittelulla (usein sekä avataan että vahvistetaan)

- asennon ja liikehallinnan parantamista edistävä harjoittelu

- tasapainon parantamiseen tähtäävä harjoittelu

- rentoutumista ja palautumista edistävät harjoitteet (mitä paremmin palaudut, sitä paremmin kehityt, kehittyminen tapahtuu kehon palautuessa harjoittelusta)

- kiputilojen, vammojen tai loukkaantumisten kuntouttaminen

- loppuverryttely 

Fysiikan vaatimukset ovat siis myös lajikohtaiset. Golfari ei tarvitse samanlaista liikkuvuutta selkärangassa taaksetaivutuksissa kuin voimistelija eikä samanlaista pomppua kuin lentopalloilija. 

Golfari tarvitsee riittävän hyvän liikkuvuuden kehon isoissa nivelissä sekä lihaksissa, jotta kierroissa ei kiristä, suunnanvaihdokset sujuvat helposti, voima siirtyy kehossa maasta mailanpäähän kehon läpi ja svingin hyvä rytmi mahdollistaa tehokkaan ja toistettavan svingin. Tai putti on hallittu ilman että selkä jäykistyy ja kipeytyy.

Riittävä liikkuvuus on myös tehokkaan voimantuoton edellytys, sillä kehoa liikuttavat lihakset kulkevat aina nivelten yli. Jos lihas on kireä on nivelen asento rajoittunut jolloin lihaskaan ei pysty toimimaan kunnolla, kun se ei pääse liikkumaan liikelaajuudessaan. Ja jos taas nivelessä on syystä tai toisesta liikerajoite niin silloin lihas ei pääse supistumaan kunnolla eikä tuota kunnolla voimaa.

Tunnistatko tämän yleisen ilmiön, joka vaikuttaa svingiinkin?

Tästä hyvä ja lähes jokaiselle tuttu ilmiö on yliaktiiviset, kireät ja usein väsyneet etureidet joiden vastinparina on heikot, passiiviset tai nukkuvat pakarat. Pakaran tehtävä on ojentaa lonkkaa esimerkiksi kävellessä (ja svingissä tuottaa voimaa), jolloin lonkka ojentuu pakaran aktivaatiosta. Kun pakara on heikko tai nukuksissa lonkka ei ojennu kävellessä (monesti myös lantio on tällöin eteenpäin kallistunut seistessä ja liikkuessa, joka aiheuttaa omat ongelmansa liikkeeseen ja voimantuottoon ja kipeyttää selkää) . Etureidet ovat puolestaan usein yliaktiiviset ja "vetävät" meitä kävellessä eteenpäin. Etureisien tehtävä on ojentaa polvea ja tällöin kävelystä tulee laahaavaa ja lyhytaskelista, jos kävelemme vain polvea ojentamalla. Lantio ei kierry kävelessä, kun lonkka ei pääse ojentumaan ja lantio ikäänkuin "raahautuu" polvien ojennusten perässä eteenpäin. Tämä vaikuttaa koko lantion alueen toimintaan ja selänkin hyvinvointiin. Etureidet ovat usein myös koko ajan väsyneet ja kireän tuntuiset. Ihmekös tuo, kun tekevät pakarankin työn. 

Tämä on todella yleinen "vaiva" vaikuttaa kehon toimintaan merkittävästi. Ja varmasti arvaat, mikä merkitys tällä kehon "käyttövajeella" on svingiin...

Golfarin fysiikkaa testaava harjoitus - todellinen supertesti!

Tässä testissä pääset testaamaan kehon- ja asennonhallintaa liikkeessä, yläselän ja olkapäiden liikkuvuutta sekä lantion hallintaa. Todellinen supertestiliike!

Yläselän ja olkapäiden rajoittunut liikkuvuus johtavat usein erilaisiin lyöntivirheisiin (mm. flat shoulder plane, reverse spine angle) ja heikko pakaran tuki tasapaino taas koko svingiin...

 

1) Ota maila tai mopinvarsi ja pidä sitä käsissäsi hartioiden leveydeltä

2) nosta toista jalkaa taaksepäin ilmaan ja kallistu eteenpäin samassa linjassa jalan kohottamisen kanssa, samalla tuoden käsiä suorassa linjassa pään yläpuolelle

3) pidä selän linja suorana ja säilytä lantion linja suoraan eteenpäin

4) toista toiselle puolelle.

Tarkoitus on tuoda kädet korvalinjan yläpuolelle ja säilyttää asennonhallinta liikkeen aikana. Jos tasapaino pettää, kädet eivät nouse riittävän ylös tai keskivartalon asentoa ei saa hallittua liikkeessä on syytä lisätä liikkuvuutta ja hallintaa lisääviä harjoitteita treeniohjelmaan.

Tule mukaan harjoittamaan monipuolisesti golfarin fysiikkaa Suorituskykyä golfiin - Golf Performance- virtuaalivalmennuksella tai Espoon studion kursseille paikanpäälle.

Susanne 

Oletko tehnyt jo aiempia golfarin fysiikkaa testaavia testejä? Pääset niihin alta:

Onko toistettava ja tehokas svingi mahdollista klubituupparille?

Liikkuvuustesti hartiarenkaan kierrolle

Omaan napaan tuijottaminen parantaa golfsuoritustasi

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.