Golfarin mindset, tavoiteasetanta ja tavoitteiden saavuttaminen

Valmistuin viime keväänä Psyykkiseksi valmentajaksi ja harrastelija- ja amatöörigolfareiden kanssa työskennellessäni olen huomannut sen, että odotukset ovat isolla osalla itseään ja suoritustasoaan kohtaan epärealistiset.

Olen miettinyt pääni puhki, että mistä tulee mindset, jossa jokaiselta pelatulta kierrokselta odotetaan täydellistä suoritusta ja mielellään jopa sen ylittämistä? Onko se vain se suomalainen sisu ja luonteenlaatu, onko golfarit vain tosi kunnianhimoisia, vai mistä? Ehkäpä se onkin peruja aiemmasta tasoitusjärjestelmästä, jossa tasoitus määräytyi yksittäisen kierroksen tuloksen perusteella. Tästä helposti syntyi mielikuva omasta pysyvästä tasosta vaikka kyse oli monella parhaasta suorituksesta, yksittäisestä golfkierroksesta, ehkä parin vuoden takaakin.

Mitä jos vaikkapa juoksijalla olisi golfarin mindset?

Jos tämän mindsetin rinnastaisi johonkin toiseen yksilölajiin esim. juoksuun niin silloin harrastaja pyrkisi juoksemaan kaikki lenkit ennätysvauhtiin. Kuulostaako realistiselta? Ei, eikä ole millään tavalla edes kehittävää, koska harjoituksissa harjoitellaan ja kehitettään erilaisia osa-alueita ja nostetaan monipuolisesti suorituskyvyn tasoa, jotta ollaan täydessä tikissä silloin kun pitääkin eli kisoissa. Moniko golfari miettii ja suunnittelee tekemisiään näin? 

Onneksi tasoitusjärjestelmä on muuttunut ja tasoitus muodostuu nykyään useamman kierroksen keskiarvosta, vaikka edelleenkin golfari valitsee itse pelaamansa tasoituskierrokset. Tämä on kuitenkin paljon realistisempi tapa tasoituksen määrittämiseen mielestäni. 

Tästä huolimatta iso osa golfareista odottaa itseltään tasoitukseensa pelaamista (tai sen ylittämistä) jokaiselta pelikierrokselta, myös niillä harjoituskierroksilla. Se miksi tällä on väliä on se, että nämä epärealistiset odotukset alkavat aika nopeasti syömään pelinautintoa ja pelaajan itsetuntoa. Jos odotukseni on, että olen tasoitukseni mukainen golfari aina ja jokaisella kierroksella ja lopputulos on jotain muuta (kuten monesti on) niin kyllähän se korpeaa ja rankasti. Tuloksentekolajista on kuitenkin kysymys ja kauniit maisemat mukavine peliseuroineen on kiva lisä.

Jos olet kanssani eri mieltä niin kokeilepa pelata seuraavat 10 kierrosta niin, ettet laske etkä puhu tuloksesta kertaakaan. Siis et edes salaa mielessäsi. Ehkäpä huomaat että pieni sisäinen kilvoittelija sinustakin löytyy.

Haluan haastaa sut tarkastelemaan omaa mindsetiäsi ja tulevan kauden tavoitteita golfarina realistisesti. Silloin voit saavuttaa toivomasi kehityksen lisäksi myös pelaamiseen lisää iloa ja nautintoa.

Tavoiteasenta golfkaudelle 2023

Tee seuraava harjoitus mielellään kirjallisesti, jotta siitä tulee sinulle konkreettinen ja voit palata siihen tulevan matkasi varrella.

1. Mieti mitä haluat saavuttaa tulevalla golfkaudella? Onko tavoite realistinen ja mitä se vaatii sinulta?

- Pilko päätavoite pienempiin steppeihin, välitavoitteisiin ja piirrä se aikajanalle.

Miltä näyttää, vieläkö tämä tuntuu realistiselta? Jos tuntuu niin hieno homma!

- Pilko työ ja siihen käytetty aika konkreettiseksi kuukausi- ja viikkotason suunnitelmaksi. MIeti konkreettisesti paljonko tämä vie sinulta aikaa, energiaa tai rahaa? Mistä otat tälle ajan, energian tai rahan? Mitä priorisoit, mitä jätät vähemmälle ja mitä lisäät?

Jos taasen tämä ei tunnu realistiselta niin pysähdy havainnoimaan miksi? Onko tavoite liian suuri esim. käytettävissä olevaan aikaan, rahaan tai energiaan, vai mistä on kyse? Aseta sen jälkeen uusi, realistisempi tavoite ja jatka edellisillä stepeillä.

2. Mitä taitoja, asioita tai vahvuuksia sinulla jo on, jotka auttavat sinua tavoitteesi saavuttamisessa ja mitä asioita joudut opettelemaan tai hankkimaan?

- Tarvitsetko joltain apua ja jos tarvitset niin keneltä tai keiltä kaikilta?

- Kuka voi tukea ja kannustaa sinua matkallasi kohti tavoitetta?

- Miten perheesi tai läheisesi suhtautuu tähän?

3. Miksi tavoitteen saavuttaminen on sinusta tärkeää?

- Mitä saat tai miltä sinusta tuntuu, kun saavutat tavoitteesi?

- Miltä sinusta tuntuu tai mitä saat kun saavutat välitavoitteesi?

- Miten varmistat, että jaksat työskennellä suunnitelmasi mukaan kohti tavoitettasi? Mikä sinua motivoi ja kannustaa myös vaikeina tai väsymyksen hetkinä? Miten suhtaudut mahdollisiin hidasteisiin, haasteisiin tai muihin eteesi tuleviin asioihin, jotka eivät ole piirretty suunnitelmaasi? Miten jatkat kohdatessasi haasteita?

- Miten kannustat ja tuet itseäsi? Millaista on sisäinen puheesi?

Kun tavoiteasetantasi on valmis

Kun olet läpikäynyt tavoiteasetantasi ja suunnitelmasi sen saavuttamiseksi niin kerro tästä jollekin tai muutamille läheisillesi ja pyydä heidät kannustusjoukkoihisi mukaan. Tavoitteen ääneen sanominen muille tekee siitä konkreettisemman ja sitouttaa sinua lisää siihen.

Sopikaa aikaväli ja tapa miten pidät heidät ajantasalla tavoitteesi saavuttamisen kanssa. Sopikaa myös millaista tukea toivot heiltä saavasi ja miten pyydät sitä heiltä.

Lopuksi

Hienoa, katsele nyt hetki tekemääsi suunnitelmaa ja tavoitetta. Minkälaisia ajatuksia ja tunteita tämä sinussa herättää.

Palaa näihin suunnitelmiisi riittävän usein ja anna sen toimia matkaoppaanasi kohti tulevan golfkauden tavoitteiden saavuttamista.

Mikä on ensimmäinen steppi matkallasi ja milloin otat sen?

Jos voin olla sulle avuksi fyysisen suorituskyvyn kehittämisessä tai psyykkisen valmennuksen saralla niin olethan yhteydessä!

Susanne 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.