Kohti golfkautta! Golfarin liikkuvuus- ja kehohallintatesti liikkeessä

Iso osa lyöntivirheistä tai voimansiirron menetyksestä johtuu siitä, että kehon kulmat muuttuvat väärällä hetkellä svingissä eli energia purkautuu liian aikaisin eikä pääse siirtymään optimaalisesti mailanpäähän tai maila tulee väärässä planessa alas osumaan.

Monella tarve muuttaa kehon asentoa lyönnin aikana johtuu liikkuvuuden haasteista, tuen puutteesta tai liikehallinnan haasteista.

Yleisiin lyöntivirhe on ns. “loss of posture” eli ylävartalon ojentuminen backsvingissä. Tämä vaikuttaa niin tasapainoon, ajoitukseen ja rytmiinkin kuin voi johtaa myös yleisiin lyöntivirheisiin esim. huukiin tai blokkiin.

TPI:n tekemien testien mukaan 64,3% (n=412) amatöörigolfareista menettää asennonhallinnan backsvingin yläasennossa, joten tämä on hyvin yleistä.

Golfissa tarvitaan liikkuvuutta selkärangassa kaikkissa sen liikesuunnissa eli kierrossa, sivutaivutuksissa ja ojennus-koukistus -suunnissa. Yläselän ojennusta tarvitaan mm. hyvään ja ryhdikkääseen alkuasentoon, jolloin ylävartalon kierto on optimaalisinta.

Lue myös: Helppo backswing ja rento svingi, miten se on mahdollista?

Esimerkiksi vaillinaista ylävartalon kiertoa backsvingissä kompensoidaan ojentamalla yläselkää tai nostamalla käsillä mailaa väärälle planelle, lonkkien rajoittunutta liikkuvuutta kompensoidaan svingissä tai sen suunnanmuutoksissa lantion liian aikaisilla ojennuksilla, sivuttaissuuntaisella painonsiirrolla yms. 

Golfarin tulisi siis hallita svingin vaatimat kehon kulmat läpi svingin, joten asennon- ja kehonhallinta ovat keskeisessä roolissa.

Tämä liikesarja testaa ylävartalon liikkuvuutta, asennon hallintaa ja kehonhallintaa liikkeessä.

Tarvitset testiin mukaan mailan tai mopinvarren. Tasainen ja kova alusta helpottaa myös 

1. Nosta golfmaila pään yläpuolelle suorille käsille ilman, että alaselän notko kasvaa.

2. Astu toisella jalalla askel eteen ja laske takajalan polvea kohti lattiaa (liike on sen verran syvä, kuin se on mahdollista).

3. Askelkyykyn ala-asennossa tuo maila suorin käsin rintakehän korkeudelle ja nosta takaisin ylös ennenkuin ponnistat takaisin seisoma-asentoon. Säilytä selkärangan asento samana koko liikesarjan ajan. Säilytä askelkyykyn aikana lantion asento vaakatasossa ja vältä lantion keikkaamista puolelle tai toiselle.

Jos mailan säilyttäminen pään yläpuolella ja rangan säilyttäminen pystyasennossa askelkyykyssä on haastavaa voi rintarangan ja olkapäiden liikkuvuusharjoittelusta olla hyötyä. Samoin keskivartalon tukilihasten harjoittelusta.

Lue myös: Golfarin liikkuvuustesti yläselälle ja olkapäille

Jos taas lantion hallinta vaakatasossa on haastavaa voi keskivartalon ja alavartalon lihasvoimaharjoittelusta olla apua hallinnan parantamiseksi.

Jos liikesarja tuntuu haasteelliselta niin tervetuloa mukaan Golfarin suorituskykyä parantavaan virtuaaliharjoitteluun. Lue täältä lisää!

 

Mitä testi sinulle kertoi liikkuvuudestasi ja kehonhallinnasta liikkeessä?

Susanne

Lue myös:

Testaa tasapainosi golfarin tasapainotestissä

Testaa ala- ja ylävartalon liikkuvuutesi

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.