Helppo backswing ja rento svingi - miten se on mahdollista?

Kävin tammikuussa pitämässä Turussa Aura Golfin ja Kuopiossa Tarina Golfin kutsumina workshopit Golfjoogan Liikkuvuus, Core ja Tasapaino-kurssista. Suurkiitos järjestäjille ja osallistujille, molemmat päivät olivat huikean hienot ja upeita golfareita pääsin opettamaan! 

Workshopeissa opittiin, oivallettiin, harjoiteltiin ja vielä vähän harjoiteltiin :) 

Golfjoogan harjoittelun ytimessä on kehon anatomia, fysiologia ja biomekaniikka, joka tarkoittaa sitä, että kaikki mitä tehdään ja harjoitellaan pyrkii palauttamaan kehon luontaiset ja "oikeat" liikeasennot ja mallit, jotta keho toimii optimaalisesti ja pysyy kunnossa ilman loukkaantumisia tai vammoja. Kuten jaksan aina saarnata, golfsvingi on keholle todella vaativa suoritus jossa selkärankaan kohdistuva paino on n. 8 x pelaajan paino. Voit lukea aiheesta lisää mm. täältä. 

Yksi harjoittelun ytimessä oleva asia on selkäranka ja sen oikea eli ns. neutraali asento. Selkärangan oikea asento on golfissa tärkeä, koska ranka kiertyy parhaiten ollessaan oikeassa asennossa. Moni golfari saa lisää kiertoa ja rentoutta svingiin pelkästään sillä, että löytää rankaan oikean asennon. Kun kierto sujuu helposti niin silloin sitä ei tarvitse yrittää tuottaa voimalla ja vääntäen, jolloin rentous häviää. Ja loukkaantumisriski kasvaa.

Selkärangan oikealla eli neutraalilla asennolla tarkoitetaan sitä, että jalkapohjat-lantio-rintakehä-pää ovat ns. samassa linjassa eli ns. luiset rakenteet ovat päällekäin. Tällöin asento on helppo ylläpitää (jahka sen on oppinut) ja aktiivista lihasvoimaa ei hirveästi tarvitse tuottaa asennon ylläpitämiseen. Viereisessä kuvassa oikealla toiseksi ylhäällä olevassa kuvassa selkäranka ja kehon painopiste on neutraalissa asennossa (lukuunottamatta takakenoista piirrustusviivaa ;)) ja alla olevissa kuvissa on havainnollistettu miten selkärangan asento ja kehon painopiste muuttuu jos kehon osat eivät ole päällekäin. 

Oikean seisoma-asennon ja selkärangan opettelu voi tuntua työltä ja se vaatiikiin alkuun työtä, jotta keho oppii tuntemaan uuden liikemallin luontaiseksi. Aivot ovat siitä ihmeelliset, että jos (ja kun) meillä on virheasentoja kehossa tai liikkumisessa niin ne tottuvat siihen ja alkavat pitää sitä normaalina. Itse olen opetellut oikean selkärangan asennon ja edelleen välillä jään itselleni kiinni siitä, että seison rintakehä auki ja lantio eteenkallistuneena (alhaalla oikealla vasen kuva).

Oikea asennon löytyminen voi vaatia myös liikkuvuusharjoittelua ja oikeiden lihasten (yleensä syvien) vahvistamista, jotta asentoon on mahdollista päästä ja siellä myös pysyä. Minulla on todella jäykkä alaselkä ja syvät lihakset olivat heikot. Onneksi rautakankikin taipuu, kun sitä lempeästi ja sitkeästi ajan kanssa työstää :)

Kokeile kotona vaikka peilin edessä stanssista lähteä tekemään kiertoa rennosti erilaisin selkärangan kulmin niin ehkä löydät itsekin oikean selkärangan asennon. Peilin avulla voit tarkistaa milloin selkäranka on missäkin asennossa, jotta viesti aivoille kehon asennosta tulee myös silmien kautta. 

Kuvassa vasemmalla on havainnollistettu mitkä osat kehosta tulee svingissä olla stabiileja ja mitkä mobiileja.  Kirjoitin samaisesta aiheesta aiemmin blogiin ja sen voit lukea täältä.

Aiemman kirjoituksen syvistä lihaksista löydät täältä ja coren merkityksestä täältä.

Susanne 
p.s.
Olen muuten parempi opettamaan kuin piirtämään ;D

Lue myös:

Hyvästi kireät lonkankoukistajat!

Golfarin alaselän kivun syyt voivat olla moninaiset

Miten rauhoittaa mieli kentällä?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.