Golfarin ylävartalon kierto ja kehon epäsymmetrian merkitys

Golfmessuilla mittailin TE3-älykepillä golfareiden rintarangan rotaatioita ja varovaisen arvioni mukaan mittauksia tuli tehtyä ainakin 300 messupäivien aikana. Tästä kertyi aika hyvä MAF (my ass feeling) ja näkemys siitä miten suomalaisten golfareiden rintarangat (=ylävartalo) kiertyvät.

Mittaustulokset vaihtelivat 30 - 87 asteen välillä. Yleisimmin tulokset olivat 50-60 asteen luokkaa ja tavoite olisi meille kaikille 50-70 astetta lähteestä riippuen. Golfareilla vieläkin suurempi kierto on hyödyllistä erityisesti golfissa, sillä rintarangan rotaatiolla on suora yhteys mailanpään nopeuteen.

Amerikassa testitulokset kertoivat, että huippugolfareiden kierto on jopa 85 astetta ja se näkyy suoraan mailanpään nopeudessa. Pääsinpä minäkin mittaamaan pari 85 asteen kiertoa. Ja yhden 90 asteen, jonka mittasin n. 10-vuotiaalta tytöltä, jolla ei kehossa kiristänyt yhtikäs mikään. 

Testitulokset eivät juuri korreloineet testattavan iän kanssa, sillä yksi noista 30 asteen tuloksista tuli nuorella miehellä ja hienon 77 asteen kierron mittasin 80-vuotiaalta rouvalta. Naisten ja miesten välillä ei voi myöskään sanoa, että olisi ollut tuloksissa eroa. Yllätyksekseni mittaustuloksista ei myöskään paljastunut, että backsvingin kiertopuoli olisi ollut parempi vaan tulokset jakautuivat MAF:in mukaan hyvinkin tasaisesti puolierojen välillä riippumatta siitä, kummalta puolelta pelataan. 

Puolieroja oli silti aika paljon ja riippumatta siitä paljonko paremman puolen kierto oli. Puolierot olisivat hyvä olla 5 asteen sisällä. Suurimmat testaamani puolierot olivat jopa 20 astetta. 

Golfareille puolierot voivat kasvaa pelaamisen myötä, jos asiaan ei kiinnitetä huomiota ja tietoisesti yritetä ehkäistä puolierojen syntymistä esim. kehonhuollolla, harjoittelulla ja molemmilta puolilta pelaamisella, tai no ainakin rangella lyömisellä.

Puolierot ovat haitallisia siksi, että kun toinen puoli kehosta alkaa dominoimaan ja vahvistumaan niin silloin toinen puoli heikkenee, ylivenyttyy tai kiristyy. Tästä seuraa kehon virheasentoja, haitallisia liikemalleja, kompensaatioita ja ajan saatossa loukkaantumisia, kulumia ja kiputiloja. JA tämän lisäksi kehon toispuoleisuus alkaa kostautumaan golfissa suorituskyvyn heikkenemisenä. 

Kuvassa on messuilla mitattu nuori golfarimies, jonka tasoitus on lähellä 10 ja tavoitekehittyä golfissa tulevinakin vuosina. Miehen kierto oli oikealle puolelle 77 astetta ja vasemmalle 62, eli puolieroa oli 15 astetta. Miehen seisoma-asennosta näki, että oikea kylki on lyhentynyt, olkapää on reilusti vasempaa alempana ja pää oli vinossa. Mies kertoikin, että vasemmalla puolella on niska-hartiaseudulla toistuvasti kipuja. 

Kotiläksyiksi hän sai sekä sivutaivutuksia vasemmalle puolelle että rintarangan kiertoharjoituksia vasemmalle, jotta puolierot saataisiin pienenemään ja kehoa palautettua tasapainoisempaan suuntaan. Lisäksi mies tuli mukaan Spiraalistabilaatio-workshopiin opettelemassa metodia, jotta voi harjoittaa sen avulla päivittäin kehoa tasapainon palauttamiseksi. 

Randy Myers (Director of fitness for the 2016 U.S. Ryder Cup Team) puhuu kirjassaan "Fit for golf, fit for life" pitkälti liikkuvuuden, tasapainon ja kehon symmetrian merkityksestä golfsuorituksen parantamisessa. Se on kaiken A ja O jos mielii parempia tuloksia kentällä tai ylläpitää tasoaan.

Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Jos et pysty keholla tuottamaan tarvittavia liikkeitä ilman kompensaatioita niin esim. voimaharjoittelusta ei ole juurikaan hyötyä. Vain oikein tehdyt liikkeet (ilman painoja tai painoilla) kehittävät tekemistä oikeaan suuntaan.

Rintarangan rotaatiota tarvitaan ihan arkipäiväisissä toimissakin (esim. autossa turvavyön kiinnittäminen, kävely) kuin golfkentälläkin. Rintarangan kiertoa tulisi harjoittaa iästä riippumatta ja molemmille puolille, ja sille jäykemmälle ainakin tuplasti toistoja!

Hyvä kiertoliike on esim. istuen, jolloin pystyt eriyttämään liikkeen helpommin eli tuntemaan milloin lantio lähtee liikkeeseen mukaan. Eriyttävä harjoittelu on erinomainen tapa lisätä liikkuvuutta juuri haluttuun kohtaan kehoa. Toki golfissa keho kiertyy muualtakin kuin rintarangasta, mutta suurin kierto tulisi tulla kuitenkin sieltä. 

 

Voit kokeilla kotonakin miten rintarankasi kiertyy ja kiertyykö se tasaisesti, vaikkeit saisikaan tulosta asteissa. Voit myös pyytää puolisoa tai ystävää ottamaan sinusta kuvan seisten ja kierrossa, jotta näet miten keho asettuu ja miten se kiertyy ja näyttääkö tekeminen tasapuoliselta.

Jos olet huolissasi kierrostasi tai puolieroista niin ole yhteydessä [email protected] ja mietitään mitä asialle voisi tehdä :)

Terkuin,

Susanne 

p.s. Lisätietoa liikkuvuustestistä löydät täältä ja Spiraalistabilaatiosta täältä.

Lue myös:

All in one, superliike kehon takaketjulle

Golfkausi päättyy, mikäs sitten liikuttaa?

Miten rauhoittaa mieli kentällä?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.