Golfkausi päättyy, mikäs sitten liikuttaa?

Loka-marraskuussa suurin osa kentistä sulkeutuu ja kotimaan golfkausi on taputeltu.  Onnekkaimmat golfarit pakkaavat bäginsä ja suuntaavat muuttolintujen lailla kohti valoa ja aurinkoa ja palaavat keväällä taas kun päivät pitenevät. Entäpä me muut? Millä täyttää golfin aiheuttama tyhjiö ja millä motivoitua liikkumaan muilla tavoin pimenevissä illoissa?

Kyselin facebookin Golffaamaan?-ryhmässä syksyllä 2017 ja Golfjoogan sivuilla golfareilta paljonko he liikkuvat golfkauden aikana ja miten liikkuvat kauden päätyttyä. Golfarit ovat ihanan aktiivisia liikkujia, ainakin golfkaudella. Vastaajilla kertyi golfin ansiosta käveltyjä kilsoja kaudessa n. 500 – 1500 km, suurin määrä oli jopa 2000 km. WAU! Ajatelkaapa mikä määrä energiaa näillä kierroksilla on kulunut ja paljonko askelia on tullut otettua… Eräs herra laskeskeli kävelleensä golfkierroksilla 1,4 miljoonaa askelta ja eräs lady kulutti 800 kcal kierroksella!

Leikitäänpä pieni ajatusleikki...

Jos kierroksella keskimäärin kävelisi 9 km ja energiaa kuluisi 800 kcal niin 50 kierroksella tulisi käveltyä 450 km ja energiaa kuluisi 40 000 kcal! Toki energiankulutus on yksilöllistä ja riippuu kehon koostumuksesta, henkilön perusaineenvaihdunnasta (naisilla  n. 1200-1400 kcal/vrk) ja henkilön koosta sekä sukupuolesta, mutta ajatusleikkihän tämä olikin ja toimii varmasti ihan kelvollisesti suuntaa antavasti.

Ihminen tarvitsee liikettä ja on luotu liikkumaan. ”Liike on lääke” sanotaan ja se pitää täysin paikkansa. Liikunnalla vaikutetaan kilojen kurissa pysymisen lisäksi sydän- ja verenkiertoelimistöön positiivisesti, alennetaan verenpainetta ja ehkäistään mm. 2. tyypin diabetesta. Lisätäänpä sillä myös mentaalista hyvinvointia ja virkeyttä myös monen tutkimuksen mukaan masennuslääkkeitä paremmin. Ja mikä parasta, liikunta on edullista, usein myös ilmaista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä!

Millä sinä huolehdit, että golfkauden hyvä aktiivisuus jatkuu myös talvikautena? Moni vastaajista liikkuu ihailtavan monipuolisesti hiihtäen, pyöräillen, luonnossa liikkuen, juosten ja kävellen. Monella myös kuntosalilla tulee vietettyä enemmän aikaa talvella. Se on hienoa!

18-64-vuotiaiden tulisi liikkua kohtuukuormitteisesti 2,5 h viikossa ja määrän voi kerätä vaikka 10 min pätkissä. Kohtuukuormitteista liikuntaa on sellainen, jossa hengästyy edes hiukan. Lisäksi tulisi tehdä 2-3 kertaa viikossa lihaskunto- ja voimaharjoittelua, joka kuormittaa isoja lihasryhmiä. Yli 65-vuotiaiden tulisi tehdä myös liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää liikuntaa, jotka ehkäisevät niin kaatumisia ja lonkkamurtumia kuin parantavat liikkumistakin *. Tosin suosittelen itse liikkuvuuden lisäämistä ja tasapainoharjoittelun aloittamista jo paljon aikaisemmassa vaiheessa. Tosi hyvän ja kivan tasapainotreenin saat luonnossa, epätasaisella alustalla liikkumalla, joten älä turhaan kierrä kiviä ja kantoja vaan ota niistä kaikki ilo irti!

Lihaskunnosta huolehtiminen onkin tosi tärkeä juttu (kaikille!) sillä lihasmassa alkaa pienetä jo 30-vuotiaalla ja 50-vuotiaalla lihasmassasta on hävinnyt 10%. Yli 70-vuotiaalla lihasmassasta on hävinnyt jo 40%. Lihasmassan pieneneminen vaikuttaa myös lihasvoimiin ja 50. vuodesta eteenpäin lihasvoimat heikkenevät 1-2% vuodessa ja heikkeneminen kiihtyy 65-vuotiaista eteenpäin. Naisten olisi hyvä huolehtia lihasmassasta ja -voimasta  läpi elämän, sillä naisilla lihasvoimaa on n. 30% vähemmän kuin miehillä **.

Talvikauden liikkumista kannattaa suunnitella etukäteen, jotta siihen on helppo siirtyä aktiivisesta golfkaudesta. Huolehdi, että viikkosi sisältää riittävästi hengästyttävää liikuntaa, voimaharjoittelua, liikkuvuutta edistävää ja tasapainoa parantavaa liikuntaa tai liikettä.  Jos tuntuu, että on vaikea lähteä itsekseen liikkeelle, niin ystävät, ryhmäliikuntatunnit, kurssit ja henkilökohtainen valmentaja voivat auttaa sinut liikkeelle. Kokeile myös rohkeasti uusia lajeja. Uuden oppiminen tekee myös aivoille hyvää :)

Golfjoogan kurssit pyörivät läpi talvikauden pientä joulutaukoa lukuunottamatta ja ne ovat suunniteltu golfarin tarpeisiin.

Käy kurkkaamassa aiemmista blogikirjoituksista vinkkejä liikkuvuutta ja tasapainoa parantavista harjoitteista ja harjoitusvinkkejä. Tarjoilen tulevissa blogikirjoituksissa myös uusia vinkkejä, joten pysy kuulolla! Voit myös toivoa vinkkejä ja aiheita blogikirjoituksiksi lähettämällä meille postia!

Ja mikä tärkeintä, pimeällä ulkona liikkuen, muistathan käyttää heijastinta! 

Aktiivista ja liikunnallista syksyä toivottaen,

Susanne

p.s. itse liikun syksyisin maastopyöräillen, sauvakävellen ja juosten ulkoilureiteillä, kuntosalilla, uiden, joogaten ja pilatesta harjoitellen.

Lue myös:

Golfareille pilatesta, miksi ihmeessä?

Harjoituksia selkärangan ja lantion liikkuvuuden parantamiseksi!

Tervetuloa kesä, golf ja onnistuneet kierrokset

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.