Omaan napaan tuijottaminen parantaa Golf-suoritustasi!

Mitä paremmassa kunnossa core on sitä vähemmän alaselkä vaivaa golfaria. 

Core-lihaksilla tarkoitetaan vatsa-, selkä- ja pakaralihaksia, lantionpohjanlihaksia ja lonkankoukistajia.

Tutkimusten mukaan jopa 70% golfareista kärsii alaselän vaivoista (mm. kipua ja väsymystä). Core-lihakset ja niiden kunto ovat suoraan verrannollisia alaselän kuntoon ja vaivoihin. 

Selkäämme kuormittaa golfin lisäksi arkisin istumatyö. Suurin osa meistä viettää päivänsä istuen (töissä,autossa ja kotona), staattisesti paikoillaan, jolloin lihaksissa aineenvaihdunta on vaillinaista, lihakset lyhenevät ja kiristyvät sekä lihasaktivaatio on olematonta. Ei siis ole ihme, että selkä voi huonosti. Ihmistä ei ole luotu istumaan läpi päivien. 

Vahva ja terve core on tasapainossa voimantuoton ja joustavuuden kanssa. Lihakset sekä vatsassa, lantionpohjassa ja selässä osallistuvat asennon kannatukseen, tukien meitä sisältäpäin ja selkärankaa suojaten.

Lonkankoukistajien ollessa riittävän elastiset ja pitkät on lantion mahdollista olla omalla, luontaisella paikallaan emmekä kävele "peppu pitkänä" etureisillä itseämme eteenpäin raahaten. Jos lantio on jatkuvasti kääntynyt lyhentyneiden lonkankoukistajien ja heikkojen alavartalon ja pakaralihasten ansiosta taaksepäin niin pakaralihasten aktivointi on vaikeaa (erään tutkimuksen mukaan vain n. 33% ihmisistä pystyvät tietoisesti aktivoimaan pakaralihaksensa!). Tarvitsemme vahvoja pakaralihaksia tuottamaan voimaa liikeeseen ja golfissa erityisesti svingissä pakaroilla, lantiolla ja corella on erittäin iso rooli onnistuneessa suorituksessa. Ja loukkaantumisten välttämisessä.

Core-lihasten tehtävä svingissä on sekä ylläpitää asento, tuottaa liikkeeseen kierto sekä voima. Ja kaikki tämä, maksimisuoritus tapahtuu alle 2 sekunnissa. WAU. Mieti, missä muissa lajeissa maksimisuoritus tehdään alle 2 sekunnissa? Ajattele, miten näiden lajien harrastajat treenaavat? Kyllä, he treenaavat kehoaan, jolla suoritus tehdään.

Voima mailanpäähän imetään maasta alavartalon kineettisten ketjujen kautta lantioon ja lantiosta keskivartalon kautta käsiin ja sieltä mailanpäähän. Tämä kineettinen ketju ja voimantuotto ovat yhtä vahvat kuin ketjun heikoin lenkki. Jos core-lihakset ovat ketjun heikoin lenkki niin annat kilpakumppaneille ison etumatkan. 

Golfjoogassa harjoitetaan monipuolisesti myös corea. Avataan ja vahvistetaan kehoa, jotta se olisi tasapainossa ja saisit kehostasi parhaat tehot irti, välttyisit loukkaantumisilta ja saisit pelata kaudessa niin monta kierrosta kuin haluat.

Vähintä mitä voit kehollesi ja corellesi tehdä on nousta muutaman kerran päivässä seisomaan, ojentaa kätesi ylös korkealle kurottaen. Vedä napaa kohti selkärankaa ja tuo lantiota kevyesti ylävartalon alle. Liikuta rankaa eteen ja taakse, sivulle ja sivulle sekä kierrä ylävartaloa sekä oikealle ja vasemmalle. Anna syvän hengityksen ohjata ja tukea liikettäsi. Noin, huomaatko eron?

Vanha sanonta on edelleen oikeassa: olet niin vanha kuin rankasi on. Joten pidäthän siitä huolta.

Susanne

Lue myös:

Pilatesta golfareille, miksi ihmeessä?

Golfarin tehosvingi ja selkävaivat

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.