Golfarin tehosvingi ja selkävaivat

Somessa tuli vastaan Golfpisteen artikkeli "Tutkimus: Moderni tehosvingi aiheuttaa selkävaivoja yhä nuoremmille pelaajille" ja olin juuri avannut koneen kirjottaakseni uuden blogin. Aiheeksi olin suunnitellut jotain muuta, mutta artikkelin luettuani päätin palata golfarin selkäkipuihin ja niiden ehkäisyyn. Aihe on nimittäin todella tärkeä.

 Artikkelissa on mielestäni hieman oiottu mutkia suoriksi, mutta se on mielestäni ihan sallittua, jotta saadaan tärkeälle asialle huomio :) 

Golfarin selkäkivut voivat johtua monista eri syistä. Kirjoitin pari vuotta sitten aiheesta oppimistehtäväni Liikuntalääketieteen perusopintoihin liittyen ja siitä referaatin voi lukea täältä: http://golfjooga.fi/…/golfarin-alaselankivun-syyt-voivat…/ 

Tämän jälkeen oppia on kertynyt minulle parin vuoden aikana roimasti lisää mm. pilates- että spiraalistabilaatio-ohjaajaksi valmistumisen myötä. Molemmat metodit ovat vuosikymmenien saatossa todettu monesti selkävaiva-potilaille hyödyllisiksi harjoittelumuodoiksi. 

Selkäkivut ovat golfareiden yleisin vaiva. Siksi niistä on tärkeä puhua, jotta niitä voidaan ehkäistä ja golfarit oppivat huolehtimaan kehostaan, jotta se kestää elämänikäisen golfaamisen ja pelissä kehittymisen.

Yhä nuoremmilla (kasvuvaiheessa) oleville pelaajille vaivoja (jopa rasitusmurtumia tai niiden esiasteita) voi tulla yksipuolisesta, toistuvasta liikkeestä (svingistä), jonka kuormitus kohdistuu selkärankaan virheellisesti ts. asennon hallinta ei säily, jolloin liike karkaa lannerangan kohtaan, jossa taaksetaivutusta ei tulisi olla niin paljoa kuin sitä liikkeessä tulee. Tällöin pehmeisiin nikamiin kohdistuu liian suuri kuormitus, josta ajan kanssa voi seurata loukkaantuminen. Pahimmillaan selkärangan nikamakaaren rasitusmurtuma tai sen esiaste voi stopata koko hyvin alkaneen uran tai ainakin tehdä siihen todella pitkän, useiden kuukausien mittaisen totaalisen harjoitustauon. 

Aikuisilla golfareilla selkäkivun syyt voivat johtua monestakin eri syystä. Yhtenä suurena selkäkipujen syynä kaikilla meillä on liiallinen istuminen ja siitä aiheutuvat terveyshaitat tuki- ja liikuntaelimistölle. Muista syistä voit lukea oppimistyöni referaatista.

Opimmistyön referaattiin lisäisin tänä päivänä myös:

- kehon epäsymmetrian eli toispuoleisuuden, joka seuraa liiallisesta toispuoleisesta liikkeestä (svingistä ja sen harjoittelun valtavista toistomääristä). Olenpa muutamaa juiorigolfariakin opettanut, jotka ovat tulleet treeneihin vinosti kävellen. Valitettavasti se ei ole kovin hyvä lähtökohta pitkäikäiselle ja kestävälle uralle. 

- kehon asennon hallinnan ja linjauksen ts. jos selkäranka ei ole neutraalissa asennossa kohdistuu siihen negatiivisesti kuormittavia liikeratoja, jotka tuhansia kertoja toistuessaan aiheuttaa vaivoja tai vammoja

- ylävartalon, rintarangan, hartiarenkaan, lapojen ja olkapäiden rajoittuneesta liikkuvuudesta, jolloin liikkuvuus yritetään väkisin "repiä" lanneselästä, joka ei ole rangan ensisijainen kiertokohta

- syvien ja pinnallisten lihasten toimintahäiriöstä ja epätasapainosta, jolloin syvempi kerros ei aktivoidu ennen pinnallista ja kehon tuki jää vaillinaiseksi.

Syitä selkäkivulle voi tosin olla myös lähes yhtä monta kuin on pelaajiakin, tosin tietyt lainalaisuudet toistuvat niissä hyvin usein ja niitä ylle jo listasinkin.


Mutta asiasta on tärkeä puhua, sillä kipu ei kuulu golfiin eikä sen kanssa pidä oppia elämään, varsinkan jos vaiva on toiminnallinen. Tutkimusten mukaan jo parin viikon kipu heikentää kipukohdassa aineenvaihduntaa, lihasten hermotusta ja aktivoitumista, joka ei edistä paranemista ja toiminnallisuuden palautumista. 

Golfpilates on turvallinen harjoitusmetodi golfareille niin löytämään rangan neutraali asento ja ylläpitämään se läpi liikkeen kuin lisäämään liikkuvuutta kehon liikkuviksi tarkoitettuihin niveliin. Lisäksi Golfpilateksessa opitaan aktivoimaan keskivartalon syvät lihakset, jotta liikkeet ovat tuettuja, mutta rentoja ja voimansiirto tapahtuu turvallisesti. 

Jos sinua mietityttää selkäkivut tai suorituskyvyn parantaminen, niin olethan yhteydessä minuun.

Susanne 

Lue myös:

Golfarin alaselän kipujen syyt voivat olla moninaiset

Kiristääkö ylävartaloa kierrossa

Hyvästi kireät lonkankoukistajat

Kuva: unsplash

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.