Liikkuvuus vs. stabiliteetti, mitä golfarin tulisi harjoitella?

Sain ilon ja kunnian liittyä Anna Golf Teamiin keväällä 2017. Kyselin Anna Golf-ryhmäläisiltä facebookissa mistä he haluaisivat kuulla ja mikä auttaisi peliä?

Liikkuvuuteen liittyviä asioita toivottiin eniten. Myös selkäkivut, pakaroiden jumit ja mielenhallinta nousivat toiveissa.

Olen neljä vuotta opettanut golfareita ja liikkuvuus on ollut yleisesti eniten toivottu kehityskohta niin naisten kuin miestenkin kesken. Kursseille ja yksityistunneille tulevat ihmiset pitävät itseään jäykempinä (ja myös huonompikuntoisina) kuin ovatkaan. Mistä mielikuva venyvyydestä on tullut ja siitä mitä luontainen venyvyys, notkeus tai liikkuvuus on, mikä on tarpeellista ja riittävää?  Onko silloin riittävän notkea, jos saa kämmenet lattiaan suorilla jaloilla seisten?

Joogaan liittyy liian usein mielikuvia siitä, että spagaatit, akrobaattisia asennot tai ihmissolmuilut ovat normaalia, liikkeitä joihin pitäisi pystyä tai pyrkiä. Ei pidä. Jokaisessa nivelessä on oma liikkuvuutensa ja liikeratansa ja hyvä liikkuvuus on sitä, että nivelet pystyvät liikkumaan luontaisesti läpi liikeratansa. Yleensä aina solmuiluun ja akrobaatiisiin asentoihin liittyy nivelten yliliikkuvuus (tai ne on harjoittelulla löysytetty) jolloin liikkeet eivät ole nivelille hyväksi ja seurauksena on nivelvaurioita.

Lue myös: Helppo backswing ja rento svingi, miten se on mahdollista?

Liikkuvuus on mielenkiintoinen, monitahoinen ja tärkeä asia. Moni pitää venyttelyä epämiellyttävänä (ja sitähän se helposti onkin) ja tutkimuksia on tehty paljon siitä miten pitäisi venytellä ja pitääkö ylipäänsä venytellä.  Vastaus on, että liikkuvuutta tulee olla, koska se ylläpitää ja edistää toimintakykyä ja vähentää riskejä loukkaantumisiin tai rasitusvammoihin. Se, miten liikkuvuutta ylläpidetään onkin monitahoisempi asia, koska liikkuvuuteen vaikuttaa nivelten lisäksi mm. lihakset, sidekudoskalvot ja –ketjut (fasciat),  kehon nestetasapaino, palautuminen ja stressi, mahdolliset sairaudet jne. Siksi ajatus pelkästään venyttelystä on liian suppea. Ihminen on kokonaisuus. Liikkuvuutta voidaan ylläpitää ja hankkia muillakin tavoin kuin venyttämällä kireää kohtaa kehossa. Liike on paras lääke liikkuvuudenkin kohdalla ja liikuttamalla kehoa mahdollisimman laajoilla liikkeillä ylläpidetään nivelten liikeratoja, aineenvaihduntaa ja nivelpintojen uudistumista.

Naisgolfareiden kohdalla usein liikkuvuuden lisäämistä suurempi tarve on stabiliteetin parantamisella. Karkeasti yleistäen naiset ovat luontaisesti miehiä liikkuvampia, naisilla on vähemmän lihasmassaa ja voimaa. Naiset tarvitsevat miehiä enemmän stabiliteettia eli tukea (lihaksia ja voimaa). Tukea tarvitaan kehoon jotta voidaan kontrolloida ja hallita kehoa ja sen liikkeitä, voidaan tuottaa voimaa ja nopeutta svingiin ja että liike on turvallinen keholle.

Joka toisen nivelen tulisi olla stabiili (jalkaterä, polvet, lanne- ja kaularanka, kyynärpää ja kämmen) ja joka toisen nivelen tulisi olla mobiili eli liikkuva (nilkka, lonkat, rintaranka, olkanivel ja ranteet). Svingissä voima imetään jalkapohjien kautta kehoon ja keskivartalon kautta se johdetaan ylävartaloon, käsiin ja lopulta mailaan ja mailanpäähän. Voima kulkee kehon (ja nivelten) läpi kineettisiä ketjuja pitkin ja jos ketjussa on ”katkos” josta voiman siirto ei etene (esim. heikko core) niin voiman siirtyminen katkeaa. Tästä yhtenä esimerkkinä on  ns. käsillä lyöminen, jolloin lyöntiin ei saada kunnolla voimaa ja alaselkään kohdistuu liian suuret voimat.

 Lue myös: Golfarin tehosvingi ja selkävaivat

Svingissä golfarin selkärankaan kohdistuva voima on n. 8x pelaajan painon verran (50 kg pelaajalla voima olisi n. 400 kg). Juoksussa rankaan kohdistuva voima on n. 3-4 x juoksijan paino. Tästä syystä kehossa täytyy liikkuvuuden lisäksi olla myös tukea ja kontrollia.

Näistä syistä puhun niin liikkuvuuden kuin stabiliteetinkin puolesta ja annan vinkkejä blogissa, tunneilla kuin erilaisissa tilaisuuksissakin, joissa käyn puhumassa. Hyvällä liikkuvuudella ja tuella tehdään tuloksia, pidetään keho kunnossa ja nautitaan pelistä ja liikkumisesta ylipäänsä.

Terveisin,

Susanne 

Lue myös:

Jos keho ei kestä, ei pallokaan lennä. Miten varmistaa hyvä pelikunto?

Mitä mä voin tehdä ja voinko mä tehdä enää mitään, kun kehossa on kipuja?

Miten kesyttää mölyävä mieli kentällä?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.