Auts, uuh ja puuh. Mitä mä voin tehdä, kun kropassa on kipuja ja voinko mä tehdä enää mitään?

Minulta kysytään paljon erilaisiin kropan kremppoihin, kiputiloihin ja vammoihin liittyvistä asioista esim. miten voi harjoitella, jos on kulumaa nivelissä, nivelreumaa, madaltumia tai kulumia selkärangan nikamissa, jäätyneitä olkapäitä, tekoniveliä, lonkkaleikkauksia tms.   

Liike on lääke, oikein harjoiteltuna.

Liike on lääke moneen vaivaan ja akuutissa tulehdustilassa on kropan viisainta antaa levätä, helliä kipeää kohtaa kylmällä ja ottaa esim. kuuri tulehduskipulääkettä, jotta tulehduksen saa rauhoittumaan. Heti, kun kroppa kestää liikuttamisen niin kivun rajoissa liikkumisesta on etua. Liike on lääke. Tulehdus vaikuttaa aina alueen aineenvaihduntaan ja pitkäaikainen kipu vaikuttaa lihaksen aktivaatiokykyyn ja hermotukseen sitä heikentäen. 

Opetuksessani olen aika tarkka siitä, että jokainen tekee liikkeet variaatioineen omaa kehoa kuunnellen ja kipua välttäen. Silloin harjoittelu on turvallista, terveyttä ja hyvinvointia edistävää. Tämä toteutuu tunneilla aika hyvin ja on aina ilo nähdä, miten samasta liikkeestä näkyy eri variaatioita ja edistymistä niiden ansiosta. Reilun 8 vuoden opetusurani aikana olen saanut todistaa lukuisia kiputilojen ja liikerajoitteiden poistumisia, jäätyneiden olkapäiden sulamisia ja muita vuosikausia vaivanneiden kremppojen katoamista. Liike on lääke, oikein harjoiteltuna.

Viime viikolla eräs asiakkaani kertoi toiselle, että vielä pari vuotta sitten joutui käymään säännöllisesti selkänsä kanssa naksauttajalla, mutta harjoittelun aloittamisen jälkeen ei ole joutunut käymään kertaakaan. Oli iloinen, että oli aloittanut harjoittelun, josta oli saanut monia positiivisia hyötyjä.

 "Melkein tuli itku, sattui niin vietävästi"

Sain myös omakohtaisesti muistutuksen siitä, miten nopeasti krempat tai vammat alkavat vaikuttaa koko kroppaan... eräänä syksynä istutin pensasaitaa pihallemme ja astuin kumppari jalassa, marjakuusi sylissä viettävällä pihalla istutusuraan, joka oli täytetty uudella, pehmeällä mullalla... löysin itseni pyllyltäni marjakuusen alta nilkka nyrjähtäneenä. Melkein tuli itku. Sattui niin vietävästi ja samassa hetkessä tajusin, etten tainnut selvitä säikähdyksellä. 

Nyrjähtäneillä nivelsiteillä ei juosta, joogata, golfata, tehdä pilatesta tai muutakaan, mikä tuottaa kiertoa, venytystä tai iskutusta nilkalle ja jalkaterälle. Opetustunneilla säästelin kipeää jalkaa sillä seurauksella, että terve jalka alkoi dominoimaan. Tästä seurasi kipeän jalan lihasten passivoituminen, pakara-aktivaation kadottaminen, liikehallinnan ja tasapainon häviäminen. Tästä pisteestä löysin itseni jo kolmen viikon kuluttua nyrjähdyksestä. Aika nopeasti krempat alkavat vaikuttamaan negatiivisesti kropassa epätasapainotiloja luomalla.

Onneksi olen pystynyt edes kävelemään ja käymään kuntosalilla vahvistamassa lihaskuntoa. Siellä tosin tuo oikean jalan heikkous muistuttaa itsestään jokaisella kerralla. Kropalla on upea kyky kompensoida puutteita ja vajavaisuuksia, jotta toimintakykymme säilyy. Se on sekä hyvä, että huono asia. Hyvää on se, ettemme joudu jäämään täysin passiiviseksi krempan ilmaantuessa. Huonoa on se, että jos emme tietoisesti työstä sekä kremppaa että kehon tasapainoisuutta niin kompensaatio alkaa synnyttämään epätasapainoa kehossa josta seuraa yleensä lisää kompensaatiota ja kremppaa... jatkan siis oikean puolen vahvistamista.

"Niin kauan kuin henki kulkee, voimme lisätä liikettä kehoon"

Jos sinulla on kropassa kremppoja, kiputiloja tai liikerajotteita niin suosittelen ja kannustan sinua kovasti ottamaan härkää sarvista kiinni ja ottamaan haasteen vastaan. Kivut ja krempat harvemmin itsestään ajan kanssa helpottavat, jos ne ovat sinua pitkään vaivanneet. Päinvastoin,  ne helposti kroonistuvat jolloin totumme elämään niiden kanssa ja hyväksymme niiden passivoivan vaikutuksen elämäämme. Niin ei tarvitse olla.

Eräs suuresti arvostamani opettaja, fysioterapeutti Jarmo Ahonen sanoo, että niin kauan kuin henki kulkee, niin kauan voimme lisätä liikettä kehoon.

Liike on lääke!

Susanne 

 Lue myös:

Hyvästi selkäkivut, huono ryhti ja kehon kireydet!

Onko sinulla käytössäsi svingin voimantuottopesäkkeet vai laiskottelevat lurjukset?

Golfilla terveyttä ja hyvinvointia.

Kuva: Photo by Joyce McCown on Unsplash

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.