Golfarin mieli - miten kesyttää kuriton, mölyävä apinalauma?

Mieli on kuin kuriton apinalauma, joka mölyää vieressä, hyppii paikasta toiseen, nykii hihasta, lahkeesta, mailasta ja häiritsee.

Kun se karkaa etäämmälle on hetken rauhallista, kunnes yllättää taas kriittisellä keskittymisen hetkellä läsnäolollaan ja metelillään. Apinalauma varastaa huomion ja keskittymisen, mieli pomppaa paikasta ja asiasta toiseen. Erityisesti silloin, kun sen pitäisi olla paikallaan, tässä hetkessä ja juuri nyt... 

Suurin osa peleistä voitetaan tai hävitään kentän ulkopuolella. Ennen pelin alkua. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi tarvitaan psyykkisiä ominaisuuksia ja mentaalista kapasiteettia. Fyysisiä ominaisuuksia ja taitoja harjoitetaan tietoisesti, tunnollisesti ja suunnitelmallisesti, mutta miten on mentaalisten ominaisuuksien kanssa? Miten harjoitat niitä?

Golf on lajina on mentaalisestikin vaativa.

Alle 2 sek maksimisuorituksen aikana pitäisi pystyä tekemään täydellinen suoritus ja vielä toistamaan se kymmeniä tai satoja kertoja kierroksen aikana. Haasteita luovat mm. olosuhteet (mm. kenttä, keli), muut pelaajat ja peliseura, kierroksen pituus (mm.verensokeri, vireys, nesteytys), pelin tempo (ripeä eteneminen lyöntien välissä ja hetkessä taas lyöntiin keskittyminen) ja oma päivä, joka ei ole koskaan samanlainen. Siinäpä apinoita riittävästi kentällä mukana kuljetettavaksi..

Golfissa seuraava lyönti on aina tärkein. Edelliseen ei voi vaikuttaa ja tulevasta ei tiedä. Miten varmistaa keskittyminen ja läsnäolo jokaiseen lyöntiin? Miten nollata edellinen, hyvä tai huono lyönti? Miten rauhoittaa keho ja mieli ennen tiukkaa paikkaa?

Hyvät ja huonot tunteet (ilo ja suru) aiheuttavat kehossa samanlaisen fyysisen reaktion (stressin)? Kehon lämpötila muuttuu, kädet alkavat vapisemaan, keskittyminen vaikeutuu, verenpaine ja syke nousevat, hikoiluttaa. Onnistunut ja epäonnistunut lyönti saa siis samanlaisen reaktion kehossa aikaiseksi vaikka se tuntuukin tunteena erilaiselta.

Ja mitä tapahtuukaan mielessä? Mieli pulputtaa sisäistä puhetta, ajatuksia selostuksen lailla, lakkaamatta. Ohjaten, kannustaen, lannistaen, arvostellen, halliten meitä ja oikeastaan koko elämäämme, sitä mitä tunnemme ja miten toimimme, vaikka ajatukset eivät ole edes totta. Suurin osa sisäisestä puheesta on opittua, menneen tai tulevan, pelkojen ja toiveiden värittämää, muilta kuultua ja uskottua. Muttei todellista vaikka uskomme niitä. Seuraapa ajatuksiasi onnistuneen tai epäonnistuneen lyönnin jälkeen, montako apinaa huutelee eri suunnista samaan aikaan? Millainen vaikutus ajatuksillasi on sinuun? Uskotko niitä?

 

Mielen vaikutus kilpaurheilussa on tunnettu kauan ja huiput harjoittavatkin mieltään erilaisin tekniikoin, jotta pystyvät säilyttämään keskittymisen kilpailuissa. Hengitysharjoitukset, NLP ja rentoutusharjoitukset, meditaatio ja mindfulness, tekniikoita on monia ja itselleen sopivan löytää rohkeasti kokeilemalla. Hyvää näiden kaikkien kanssa on se, että sinun ei tarvitse hankkia mitään uusia kykyjä vaan jokaisella on taidot olemassa. Niitä pitää vain harjoittaa. Säännöllisesti ja määrätietoisesti. Mieli on kuin lihas, joka kehittyy harjoittelulla. 

Mindfulness on noussut näistä tekniikoista salonki- tai kulmahuonekelpoiseksi viimeisten vuosikymmenien aikana, kun monet yritykset ovat ottaneet menetelmän johtoryhmien ja henkilöstön valmennukseksi (Google on kehittänyt jopa oman ohjelman henkilöstölleen).

Mindfulness perustuu Buddhalaisen meditaation traditioon. Mindfulnessin hyötyjä on tutkittu paljon ja niitä on paljon mm. vastustus- ja keskittymiskyvyn parantumisesta, stressihormonien laskuun, rentoutumisen ja onnellisuuden lisääntymiseen sekä univaikeuksien helpottamiseen.

Samoin hengitysharjoitukset ovat kasvattaneet suosiotaan ja uskon kasvun jatkuvan tulevaisuudessakin. Hengitystä harjoittamalla voimme mm. rentouttaa tai virkistää kehoa ja mieltä, laskea sykettä ja verenpainetta, edistää ruoansulatusta ja parantaa keskittymiskykyä. 

Harjoittelun tuloksena keho oppii rauhoittumaan ja rentoutumaan hetkissä, joissa sitä tarvitaan. Ja saattapi olla, että harjoitukset lisäävät rentoutta ja levollisuutta hetkien ulkopuolellakin :)

Apinalauman saa kuin saakin rauhoittumaan tai ainakin opit itse olemaan välittämättä niistä. Millaisia hyötyjä voisitkaan saada kentällä ja sen ulkopuolella, jos osaisitkin olla enemmän levollisena läsnä hetkessä? Mentaalisesti.

Tässä sinulle helpot, arjessa tehtävät ja turvalliset harjoitukset sekä mindfulnessista että hengitysharjoituksesta. Harjoittelu tekee mestarin, tässäkin lajissa :)

 

Susanne

 Lue myös:

Oppiminen ja kehittyminen tapahtuu palautumisessa, ethän ohita näitä harjoituksia?

Miten rauhoittaa mieli kentällä ja sen ulkopuolella?

Tervetuloa golf, kesä ja onnistuneet kierrokset!

Kuva: Unpslash

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.