Kiristääkö ylävartaloa kierrossa?

Golfarilla tulisi olla hyvä liikkuvuus rintarangassa, lavoissa ja olkapäissä, jotta hyvä ylävartalon/hartiarenkaan kierto olisi mahdollista backsvingissä. Liikeen tulisi olla keholle myös turvallinen tuhansia ja tuhansia kertojakin toisettuna.

Ylävartalon tai hartiarenkaan kiertoon kehossa osallistuvat:

- rintarangan nikamat (selkärangan nikamat, joihin kiinnittyy kylkiluut, noin sykevyön tason yläpuolinen osa selkärangasta)

- lapaluut

- olkanivelet yhdessä keski- ja ylävartalon kiertävien ja tukevien lihastan kanssa.

Toki, kun asiaa katsotaan kokonaisuutena niin liikehän lähtee jalkapohjista saakka ja liikkeen eriyttämisessä tarvitaan myös alavartalon vakautta ja voimaa. Pidetään nyt fokus tässä kirjoituksessa ylävartalossa :)

 

Rintarangan pitäisi olla liikkuva joka suuntaan (sivutaivutus, eteen-taakse ja kiertosuunta), mutta se on usein tahmea ja jäykkä useimpiin suuntiin. Keho on siitä hirmu ovela, että jos liikkuvuutta ei ole siellä missä sitä tarvittaisiin niin se kompensoidaan jostain muualta. Haittapuolena tässä oveluudessa on se, että se voi aiheuttaa loukkaantumisia, kiputiloja ja vammoja. Varsinkin, jos liikettä kompensoidaan toistuvasti ei- toivotulla tavalla ja nivelistä, joiden tulisi olla vakaita liikkeissä.

Suurin osa meistä seisoo luontaisesti ns. "taaksepäin nojaten" , mutta rintarangan ojennus on yleensä t o d e l l a  vähäistä. Taaksepäin nojailussa liike tuleekin yleensä alaselästä, jolloin sinne kohdistuu myös hurja kuormitus, joka ei tee alaselälle hyvää. Rintarangan ojennusta taaksepäin nojailu ei kuitenkaan lisää. 

Lapaluut puolestaan liikkuttavat yhdessä olkanivelten kanssa käsiä. Ilman lavan liikettä käsi ei voi nousta ylös, emme voisi kurottaa kunnolla tai esim. työntää asioita. Mieti backsvingissä ja loppuasennossa millainen liikkuvuus tarvitaan lavoissa ns. alakäden puolella? Tunnet liikkeen ehkä venytyksen tunteena olkapään takana. Lapojen hyvä liikkuvuus ja oikea asento vähentävät olkanivelten ja niska-hartiaseudun vaivoja ja vammoja. 

Golfjoogan ja -pilateksen eri tunneilla tehdään usein rintarankaan, lavoille ja olkanivelille kohdistuvia harjoitteita, koska kaikki nämä yhdessä osallistuvat ylävartalon/hartiarenkaan kierron tuottamiseen. Mitä paremmin rintaranka kiertyy, ojentuu ja taipuu ja lavat pysyvät hallinnassa ja liikkuvina, sitä paremmin pystyt hallitsemaan svingit, väylälyönnit ja putit. Toistettavasti.

Videolla (alla) on kolmen liikkeen harjoitussarja, joka lisää liikkuvuutta ylävartalossa. Aloita treenaaminen maltilla ja jos huomaat kiristystä ylävartalossa niin muista, että liikkuvuus lisääntyy harjoittelu harjoittelulta eikä sitä voi kiirehtiä pakottamalla. Pitkäjänteisellä työllä tulee tuloksia :) Pyri tekemään liikkeet ilman, että nostat hartiat korviin niin saat lavatkin liikkeelle ja töihin :)

Treeni-iloa!

Susanne 

Lue myös:

Jos kropassa on kipuja, mitä voi tehdä vai voiko tehdä mitään?

Svingin voimantuottopesäkkeet vai laiskottelevat lurjukset?

Miten omaan napaan tuijottaminen parantaa golfsuoritustasi?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.