Painonsiirtoharjoitus 20 min

Tämä harjoitus auttaa hahmottamaan ja parantamaan painon- ja paineensiirtoa jalkapohjissa ja voimansiirtoa alhaalta ylöspäin kehossa. Harjoituksessa ei tarvita varsinaisia apuvälineitä, kunhan alusta on pitävä.

Pari sanaa terminologiasta.

Toiset opettajat ja valmentajat käyttävät termiä painonsiirto ja toiset taas paineensiirto. Molemmilla termeillä voidaan tarkoittaa samaa asiaa, riippuu asiayhteydestä ja sanojasta. Molemmat termit ovat siis oikein, jos niillä tarkoitetaan saman asian tapahtumista kehossa ja liikkeessä biomekaanisesti.

Itse käytän painonsiirto-termiä tässä harjoituksena synonyyminä paineensiirrolle kuvaamaan kehon painon asettumista toisen jalkapohjan päälle enemmän kuin toisen esim. svingissä. 

Toiset käsittävät painonsiirron tarkoittavan kehon painon ja kehon asennon siirtymistä esim. jalalta toiselle niin, että kehon keskilinjan paikka siirtyy. Tämäkin on termille ihan oikea selitys, mutta se ei rajoitu pelkästään tähän määritykseen.

Golfissa painonsiirrolla tarkoitan backsving-downsvingissa (ja suunnanvaihdossa osumaan asti) sitä, että keski- ja ylävartalo säilyy pääosin keskellä ja kehon paino/paineentuntu jalkapohjien päällä siirtyy eri kohtien välillä. Keho ei siis huoju tai liu'u sivuttaislinjassa backsvingistä downsvingiin kierron sijaan, vaikka pieni sivuttaissiirtymä kehossa tapahtuukin. Kehon paino synnyttää paineen tunnun jalkapohjiin. 

Golfissa emme tietenkään siirrä painoa ja kehoa jalalta toiselle samalla tavalla kuten tämän harjoituksen monissa liikkeissä joissa asento muuttuu, mutta harjoittelemalla "liioitellusti" kehonpainon siirtämistä ja haastamalla tasapainoa saamme aktivoitua oikeat lihakset helpommin töihin. Lisäksi iso ja rauhallinen liike voi auttaa oppimaan ja hahmottamaan ja tuntemaan helpommin harjoiteltavaa asiaa.

Asennon hallinnassa tarvitsemme aina monen lihaksen, nivelen ja lihasketjujen yhteistyötä, jotta voimme tuottaa hallitusti liikettä. Tasapaino ja voimansiirto lähtee aina jalkapohjista, joten tässäkin harjoituksessa käännetään huomio niihin ja opetellaan tunnistamaan miten paino jakautuu ja siirtyy jalkapohjien välillä ja miten kehon asennon vaihtaminen haastaa tasapainon ja hallinnan säilyttämistä.

Toinen keskeinen alue svingissä painonsiirron ja asennon hallinnan kanssa on lonkka ja sen hallinta. Siinä tarvitsemme hyvää pakaran tukea, erityisesti keskimmäistä ja pientä pakaralihasta, jotka tukevat lonkkaa estäen tarpeettoman sivuttaisliikkeen. Tällöin pysymme ns. lonkan päällä ja golfia ajatellen voimansiirtolinja jalkapohjasta ylöspäin kehoon toimii hyvin. Hyvä lonkan tuki voi estää myös lantion sivuttaisliikettä eli huojumista svingissä ja helpottaa lantion kiertoa. 

Treeni-iloa!

Edellinen

Koko kehon rentouttava ja palauttava harjoitus 60 min

Seuraava

Lantion liikkuvuus ja hallinta 50 min