Voimaa, liikkuvuutta, tekniikkatreeniä vai uudet mailat? Svingin parantamisen monta keinoa 4/4 (uudet mailat)

Ai niin, ja ne mailat… kirjoitussarjan viimeisimpänä tutkaillaan uusien välineiden merkitystä svingin ja pelin parantamiseen.

Erään ammattilaisgolfarin kanssa juteltiin, että jos Jarkko Niemiselle antaisi paistinpannun tennispeliin niin hän pesisi mennen tullen suurimman osan kelpo harrastelijapelaajista pelaamalla sillä. Mutta jos aloittelijalle antaisi paistinpannun niin todennäköisesti peli paranisi jo sillä, että saisi tennismailan käteensä. Sen minkä taidoissa häviää voi välineillä paikata tiettyyn pisteeseen asti ja kun on taitoa niin pärjää kelvollisesti kehnoimmillakin välineillä. Mutta huipulle tarvitaan taitoa, oikeita välineitä, tuuria ja treeniä. Loputtomasti treeniä.

Se, kuinka paljon uusista välineistä saat hyötyä svingin parantumiseen on yksilöllistä ja riippuu niin perustaidoistasi kuin aiemmista mailoistasikin. Sparrailin aiheesta myös Golfbalancen asiantuntevan myyjän ja Patu Erofejeffin kanssa ja kyselin heiltä kenelle he suosittelisivat uusia mailoja ja mitä olisi hyvä ottaa huomioon uusia välineitä hankkiessa.

Mailojen sopivuus pelaajan tasoon, osaamiseen ja tavoitteisiin on kaikista tärkeimmät asiat. Jos olet onnistunut ensimmäisten mailojen hankinnassa ja olet löytänyt sinulle sopivat mailat, niin tarve välineiden päivittämiseen ei välttämättä ole ihan heti ajankohtainen. 

Aloittelijoiden tai perusharrastajien mailat ovat usein ihan perushyviä ja antavat jonkin verran anteeksi sitä mikä on tekniikassa ja kokemuksessa vielä kehittymässä.  Aloittelijalla yleisimpiä haasteita voi tulla välineiden kanssa jos on hankkinut itselleen liian tekniset tai väärän mittaiset mailat vahingossa esim. netistä tai käytettynä hankittaessa.

Taitavampi pelaaja taas hyötyy jo enempi mailojen teknisistä ominaisuuksista, kulmista, painon jakautumisesta lavassa, käytetyistä materiaaleista jne, kun peruspeli on jo kasassa. Taitavamman pelaajan voi taas olla vaikeampi luopua lempimailoista, joilla on tottunut pelaamaan, vaikka uusista mailoista voisi saada nostetta peliinsä. Mailojen ominaisuudet kehittyvät kuitenkin niin vinhaa vauhtia, että jos mailoilla alkaa olemaan jo ikää niin todennäköisesti välineiden päivityksellä saa teknologiasta apua omaan peliin.

Sain juuri palautteen eräältä asiakkaaltani (mies, tasoituksessa saavutti juuri tavoitteensa eli 10 alituksen, Jee!) aiheeseen liittyen. ”Kävin fittaamassa uudet rautamailat pari viikko sitten. Uusi kevyempi, mutta edelleen jäykkä varsi toi mailanpäähän lisää nopeutta 5 mph ja pituutta rauta 6:lla lisää 10 m. Eli kyllä välineilläkin on väliä, ainakin sen jälkeen, kun on ensin kroppa kunnossa. Sen lisäksi olen viimeistään nyt oivaltanut oikean rytmin tärkeyden. Nuo kevyemmät varret sopivat (tai jopa auttoivat löytämään) rytmilleni ja siksi vauhtia tuli niin paljon lisää.” Kun tuntee oman kehonsa ja sen miltä liike tuntuu, on paljon helpompi myös löytää itselleen sopivat välineet.

Välineissä tärkeintä on se, että ne ovat sinulle sopivat. Ostat sitten ensimmäisiä tai päivität kalustoasi uudemmaksi suosittelen ammattilaisen puoleen kääntymistä tässäkin. He osaavat analysoida ja tulkita mm. laitteiden avulla mikä maila toisi sinulle parhaimman tuloksen.  Älä siis haksahda siihen lankaan, että valitset uudet mailat sen perusteella mikä näyttää kivalta tai mikä on lempimerkkiäsi (sama muuten juoksu/golfkengissä, ne pitäisi ostaa aina silmät kiinni!).

Mailat pitäisi ostaa vain ja ainoastaan sillä perusteella, miltä ne tuntuvat, miten osaat niillä lyödä ja millaisen rytmin niillä saat.

 Mutta onhan se kiva hankkia aina välillä uusia välineitä ja samalla kasvattaa taas motivaatiota pelaamiseen.  Tärkeintä on, että pelataan, liikutaan ja nautitaan tekemisestä. 

Lue linkeistä aiemmat sarjan kirjoitukset tekniikkatreenistävoimaharjoittelusta ja liikkuvuudesta.

 Susanne

Kirjoitussarjan aiemmat jutut löydät täältä:

https://www.golfjooga.fi/blog/voimaa-liikkuvuutta-tekniikkatreenia-vai-uudet-mailat-svingin-parantamisen-monta-keinoa-1-4-tekniikkatreeni

https://www.golfjooga.fi/blog/voimaa-liikkuvuutta-tekniikkatreenia-vai-uudet-mailat-svingin-parantamisen-monta-keinoa-2-4-voima

https://www.golfjooga.fi/blog/voimaa-liikkuvuutta-tekniikkatreenia-vai-uudet-mailat-svingin-parantamisen-monta-keinoa-3-4-liikkuvuus

Kuvat: Igor Ovsyannykov/Unsplash ja Obelixphoto 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.