Tasapainoillen kohti parempaa golfsvingiä

tasapaino treenivinkki Oct 14, 2020

Tasapainon merkitys golfissa on suurempi kuin moni osaa edes ajatella. Ilman hyvää tasapainoa ei voimantuotto onnistu ja ilman onnistunutta voimantuottoa svingistä tulee heilautus ja heilautuksella pallo lentää... no niinpä, lentääkö edes?

Toisilla on luontaisesti hyvä tasapaino ja toisilla taas heikompi. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Vaikka olen ollut aina kova liikkumaan ja harrastanut lajeja laidasta laitaan, on tasapainoni ollut aina keskivertoa heikompi. Ja jos tasapainon ylläpitämiseen yhdistetään vielä liike (saati pyörähdys) niin pystyssä pysyminen on yhtä vaikeaa kuin heiluvassa laivassa kävely.

Syytä luontaisesti heikkoon tasapainooni en ole koskaan lähtenyt selvittämään, eikä sen niin väliä. Tasapainoelin sijaitsee korvassa ja tasapainoon vaikuttaa myös fysiologisten ominaisuuksien (lihasvoima, liikkuvuus, asennonhallinta, reaktiivisuus) lisäksi myös näkö, joten monimutkaisesta toiminnosta on kyse. Olen vain todennut, että on parempi harjoittaa tasapainoa monipuolisesti ja jatkuvasti, koska se tulee iän myötä heikkenemään fysiologisita syistä.

Tasapaino alkaa heiketä ikääntymisen myötä (ikääntyminen alkaa jo 20-30-vuotiaasta, viimeistään 40-50-vuotiaana), mm. siksi, että hermopäät selkäytimessä eivät ole enää niin reaktiiviset. Muita syitä joihin voi onneksi itse vaikuttaa ovat mm. heikentynyt lihasvoima ja voimantuottonopeus (erityisesti alavartalossa), liikkuvuus ja heikentynyt asennonhallinta. 

Hyvä tasapaino golfissa tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että saat imettyä maasta voiman lyöntiisi. Svingissä mailanpään voima kulkeutuu kiineettisten ketjujen kautta maasta jalkoihisi, alaraajojen kautta lantioon ja keskivartaloon ja siirtyy käsiesi kautta mailaan ja lopulta mailanpäähän. Jos tasapaino ei ole kunnossa niin et saa optimaalista voimantuottoa aikaiseksi. Ja mailanpään voima ja nopeus jää puuttelliseksi. Golfissa suurin osa lyönneistä joudutaan lyömään epätasaiselta alustalta tiiausta lukuunottamatta, joten senkin vuoksi tasapainolla on suuri merkitys onnistuneissa lyönneissä.

Tasapainoa voi ylläpitää ja parantaa huolehtimalla hyvästä lihasvoimasta ja liikkuvuudesta. Myös tasapainon haastaminen auttaa parantamaan tasapainoa ja asennonhallintaa.

Tasapainon harjoittaminen on onneksi helppo homma ja harjoittaminen on mahdollista missä vaan, sinun tarvitsee vain aloittaa.

  Puu-asento

Tuo paino toiselle jalalle, tunne miten juurrut maata vasten tukijalasta. Nosta voimaa maasta tukijalkaa pitkin ylöspäin ja kasva samalla pituutta ylöspäin.

Nosta toinen jalka ilmaan, vähänkin riittää, ja avaa lonkasta jalkaa aukikiertoon niin, että polvi aukeaa sivulle.

Voit pitää varpaat maassa tukena tai nostaa jalkapohjan säären sisäpuolta vasten.

Aktivoi tukijalan pakara niin ettei lantio lähde työntymään sivulle tai taakse ja pidä keskivartalo hyvin kannateltuna. Ota katseellesi kiintopiste, joka helpottaa asennossa pysymistä.

Kädet voi olla vartalon vierellä, rintakehän edessä tai voit nostaa ne myös pään yläpuolelle suorina. Jos haluat oikein haastaa tasapainosi niin voit kääntää katseen myös kohti kattoa. Tai vaihtoehtoisesti voit tukea toisella kädellä tuolista, golfmailasta tai seinästä.

Hengitä rauhassa syvään sisään- ja uloshengitystä. Pysy asennossa sen verran kuin tuntuu hyvältä ja vaihda sen jälkeen puolta. Harjoituksen voit tehdä vaikka joka päivä. 

 Tanssija-asento

Tuo paino toiselle jalalle ja tunne miten juurrut maata vasten tukijalasta. Nosta voimaa maasta tukijalkaa pitkin ylöspäin ja kasva samalla pituutta ylöspäin.

Vapauta toinen jalka maasta, koukista polvesta ja vie nilkkaa taaksepäin kohti pakaraa. Älä huoli, jos et saa varpaista tai nilkasta otetta, voit hyvin ottaa kiinni housunpuntista, sukasta tai käyttää vaikka vyötä apunasi ja laittaa sen nilkan ympäri. 

Aktivoi tukijalan pakara ettei lantio pääse työntymään sivulle tai taakse ja painopiste pysyy tukijalan päällä. Lantiota voi kevyesti tuoda eteenpäin, jolloin voit tuntea venytyksen tunnetta kireissä etureisissä ja lonkan koukistajissa.

Ime kevyesti napaa kohti selkärankaa niin saat keskivartalon pidettyä hyvin paketissa. 

Anna rintakehän olla rentona, jotta hengitys voi kulkea vapaasti, syvään sisään ja ulos.

Vapaalla kädellä voit ottaa tukea tuolin selkänojasta, ovenkarmista tai kentällä golfmailasta. 

Ota katseellesi kiintopiste ja pysy asennossa sen verran kuin tuntuu hyvältä.

Muista tehdä sama toiselle puolelle.

 

Golfjoogan tunneilla harjoitellaan tasapainoa erillisillä harjoitteilla, kuten yllä, mutta myös dynaamisissa liikkeissä ja  liikesarjoissa. Näissä liikkeissä parannetaan samanaikaisesti lihasvoimaa, asennonhallintaa ja keskittymistä. Kaikkea sitä mitä hyvän tasapainon ylläpitämiseksi vaaditaan.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.