Kokeminen on oppimista, kaikki muu on vain informaatiota.

Aloitin siis golfjoogassa ja viime syksystä 2015 alkaen olen käynyt golfjoogan valmennuksessa. Jo muutaman kerran jälkeen oli helppo todeta, kuinka treenikerrat avasivat rintarankaa ja lapojen aluetta, joiden kireydestä olin kärsinyt jo pidemmän aikaa. Alaspäin katsovat koirat ja kissa-lehmäliikkeet alkoivat pikkuhiljaa tuntua omilta ja hyvillä kotiharjoitteluohjeilla lähdin tekemään niitä myös kotona. Nyt reilut puolivuotta golfjoogaa säännöllisesti viikoittain harrastaneena ja treeneissä käyneenä voin sanoa, että en jättäisi tätä mistään hinnasta viikko-ohjelmastani pois...

Herään intoa ja energiaa täynnä! On maaliskuun ensimmäisiä päivä ja tiedän, että päivät vain vähenevät siihen, jolloin pääsen taas kentälle.

Tämän viikon golfjoogatreeneissä, jossa muuten käyn tätini kanssa, kuulin, että Hangossa golfkenttä on jo auki! Sen kuultuani palasin ajatuksissani kuuden vuoden taakse, jolloin pelasin elämäni ensimmäinen täyden golfkierroksen, paikkana Hangolf. Olin vasta keväällä hankkinut ja saanut greencardin, vähän tosin ystävän ja sukulaisten painostamana. Olin nimittäin ihan sattumalta juuri sinä keväänä törmännyt vuosien jälkeen serkkuuni ja päätin, että näin ei voi jatkua! Vaikka sukumme on huono pitämään yhteyttä ja porukka on kirjaimellisesti jakautunutkin ympäri maailmaa, niin jokin meitä täytyy sukulaisuuden lisäksi yhdistää! Tapasimme serkkuni kanssa uudestaan vähän isommalla poppoolla ja näin syntyi ajatus Nikkas Openista. Ja niin meillä on vuodesta 2009 ollut suvun oma golfturnaus, joka on ehtinyt parinkymmenen hengen voimin kiertää muutamien Suomen kenttien lisäksi jo Euroopan kenttiäkin.

Mutta hei, tarkoitukseni ei ollut kertoa suvustani, vaan siitä miksi olen niin täynnä intoa. Jo muutamana päivänä aurinkoa on pilkistänyt ja olen mielikuvissani pystynyt käymään ajatusleikkiä siitä, millainen tunne minulla tulee kentällä olemaan tällä golfkaudella. Pystyn nyt jo näkemään itseni siellä ryhdikkäämpänä, rauhallisempana, keskittyvämpänä, liikkuvampana ja kaiken kaikkiaan kokonaisvaltaisesti voimakkaampana. Ja mistä tämä sitten johtuu?

Vaikka minulla on ollut green card kuusi vuotta, se ei todellakaan tarkoita sitä, kuten ei myöskään varmasti monen muun harrastelijan kohdalla, sitä, että olisin aktiivisesti harjoitellut golfia. Itse olen vasta viime keväänä aloittanut tavoitteellisemman golftreenauksen. Viikoittaiset ohjatut range- ja hallitreenit vuoden ajasta riippuen ovat noin vuoden ajan kuuluneet harjoitusohjelmaani. Niiden lisäksi aloin käydä myös silloin tällöin punttisalilla vahvistamassa juuri golfissa tarvittavia lihaksia sekä vartalon kiertoa. Täytyy kuitenkin sanoa, että salitreeni ei ole minulle mitenkään parasta herkkua. Toki ymmärrän saliharjoittelun tärkeyden lihaskunnon treenauksessa, mutta jotenkin salille omaehtoisesti lähteminen on melko helppoa sivuuttaa ja keksiä jotain muuta mielekkäämpää tilalle. Sitten näin loppukesästä jossain golfjulkaisussa kirjoituksen golfjoogasta ja jotenkin heti ajattelin, että nyt, tämä on ihan selkeästi minua varten. Tutkin asiaa lisää ja selvisi, että ei tarvitse olla mikään joogaguru, jotta voi lähteä tähän harrastusmuotoon mukaan. Itselläni kun ei ollut minkäänmoista kokemusta joogasta eikä sen puoleen muustakaan kokonaisvaltaisesta kehon hallintaan liittyvästä lajista.

Jaksamiseni ja liikkuvuuteni ovat parantuneet golfjoogan aloittamisen jälkeen omasta mielestäni ainakin sata prosenttia, no ehkä liioittelen, mutta oikeasti sen voi tuntea! Kehon kannatteluni on aivan toista luokkaa ja sen ovat huomanneet työkaveritkin. Seison ja istun kuulemma nykyään aivan toisella tavalla! Lihaskunto on myös parantunut todella kovasti, sillä oman kehon painolla tehtävät liikkeet ovat todella vahvistavia ja voimaannuttavia. Niin ja tietysti tärkeää golfharrastukseni ja siinä oman kehittymisen kannalta on se, että lapatuki ja korsetin alue on vahvistunut hurjasti sekä rintarangan kierto ja sen tuottaman hyvän ymmärrys on parantunut. Nämä näkyvät myös halliharjoittelun tuloksissani. Kiertoliike on jo paljon tehokkaampi ja tasapainoisempi. Käsien asento on tiedostetumpi ja tätä kautta myös osuma huomattavasti parempi.

No, entä sitten sen mielenhallinta? Siitä voisin pitää vaikka luennon. Golfjoogassa lähdetään heti aluksi harjoittelemaan jooga hengitystä, joka minulle monia asioita yhtä aikaa tekevälle ja ajattelevalle nopean pintahengityksen omaavalle oli todella vieras. Kurssin alussa hengitysohje lähti tulemaan kuin mantrana: hengitä syvään nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos. Hetken päästä tätä harjoitetta pitikin tehostaa ja lähteä pidentämään sisään- ja uloshengityksiä ja sitten ottamaan mukaan jo hengityksen pidennyksiäkin. No, huh huh, mutta kyllä siihen pääsi kurssin aikana mukaan, vaikka en itse kyllä ihan heti ensimmäisillä kerroilla! Ja oikeasti on kyllä niin, että jo pelkästään se, että oppii oikean hengitystekniikan, jokainen pystyy tuomaan itselleen todella paljon hyvää. Monet meistä, varmasti liiankin monet, kärsivät elämässään kiireestä ja hallitsemattomista tilanteista. Jo pelkästään lyhyen oikean, joogahengityssession avulla pystyt rauhoittamaan mielesi ja keskittymään sekä priorisoimaan asioita sen jälkeen aivan toisella tavalla.

Minulle tämä on tuonut ihan toisenlaisen ajattelumaailmaan ja joo, joo, myönnän, ehkä olen vähän hurahtanut, mutta sitä olen ollut kyllä jo aiemminkin. Jokaisen meistä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Golf on tunnepeli, ainakin kahdeksankymmentäprosenttisesti. Suurin osa lyönnistä on siis jo lyöty ennen kuin edes tartut mailaan. On siis erittäin tärkeää pystyä pitämään mieli rauhallisena sekä uusia asioita ja kokemuksia vastaanottavana. Kentälle en ole vielä päässyt näitä oppeja viemään, mutta työelämässä olen niitä jo aktiivisesti käyttänyt ja mielelläni jaan tätä taitoa myös muille. Innolla jo odotan millaisia tuloksia tulevan kauden peleihin on saatavissa, kun vielä mielenhallintakin tulee mukaan!

Ihanaa ja aurinkoista pelikautta 2016 kaikille toivottaen,
Kirsi

Kokeminen on oppimista, kaikki muu on vain informaatiota.

-Albert Einstein-

Lisäys: kirjoittaja on harrastanut säännöllisesti Golfjoogaan syksytä 2014 lähtien ja omien sanojensa mukaan kertaakaan ei ole sohva ja teemuki saanut häntä houkuteltua jäämään pois tunneilta.

Lue myös:

Vinkkejä alkulämmittelyyn rangelle tai ennen kierrosta

Golfarin alkulämmittely jäykälle rintarangalle ja olkapäille

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.