Golfilla terveyttä ja hyvinvointia!

Olen monesti miettinyt sitä, kuinka hyvä ja monipuolinen terveyttä ja hyvinvointia edistävä laji Golf onkaan.  Niin fyysisesti kuin mentaalisestikin.

18r kierroksen aikana tulee helposti käveltyä +/- 10 km, svingit haastavat ja harjoittavat kehon koordinaatiota, tasapainoa, kehonhallintaa ja lihaskestävyys paranee toistuvien lyöntien aikana. Kansallisten liikuntasuositusten mukaan 18-64 –vuotiaiden tulisi liikkua kohtuukuormitteisesti ainakin 150 minuutin verran viikossa (2,5h). Liikuntamäärä voidaan jakaa useampaan kertaan, minimissään 10 min liikuntajaksoihin. Kohtuukuormitteista liikuntaa voi olla esim. reipas kävely (Duodecim, 2016). Tämä täyttyy helposti golfarilla, joka pelaa pari kierrosta viikossa.

Mentaalipuolella golf tarjoaa keskittymis- ja läsnäoloharjoituksia läpi kierroksen, jokaisessa lyönnissä eli on mindfulnessia parhaimmillaan. Lisäksi kentät ovat visuaalisesti ällistyttävän kauniita, hyvinhoidettuja ja rauhallisia, kuin rakkaudella rakennettuja puutarhoja suihkulähteineen ja lampineen. Golfari on todella onnekas saadessaan viettää tuntitolkulla aikaa visuaalisesti rauhallisessa, esteettisessä ja hiljaisessa ympäristössä. Oletko koskaan ajatellut sitä? Väitän, että jo pelkästään kentällä oleilu ja kävely rauhoittaa hermoja ja tyynnyttää levottoman mielen.

 

Golfarin tulisi pelaamisen lisäksi huolehtia myös lihaskunnostaan. Liikuntasuositusten mukaan henkilön tulisi tehdä 2-3 kertaa viikossa isoja lihasryhmiä kuormittavia lihaskunto- ja voimaharjoiteita siten, että jokaista liikettä toistetaan 8-15 kertaa ja sarjoja toistetaan 2-3 kertaa harjoittelun aikana (Duodecim, 2016). Lihaskuntoharjoitteita voi tehdä useilla tavoilla, niin kotona itsenäisesti, ohjatuilla tunneilla tai kuntosalilla. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva tapa, jota on mielekäs toteuttaa säännöllisesti. Hyvä lihaskunto ja voimantuottokyky yhdistettynä riittävään liikkuvuuteen takaa myös turvallisen pelin ja suojelee loukkaantumisilta ja rasitusvammoilta.

Liikuntasuositusten mukaan yli 65-vuotiaiden tulisi lisäksi tehdä liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa, joilla voidaan ehkäistä kaatumisia ja parantaa liikkumista (Duodecim, 2016). Suomessa golfareiden keski-ikä huitelee 60 ikävuoden korvilla, joten lajia rakastaville suosittelisin harjoitteiden aloittamisen jo aiemmin, jotta pelistä voisi nauttia omalla suoritustasollaan mahdollisimman pitkään. Oli ilahduttavaa, kun syksyn PAR-kurssilaisista puolet olivat +60-vuotiaita, iäkkäin lähemmäs 70v. 

Tutkimusten mukaan ryhmäharjoittelun on todettu tuovan paremmat tulokset kuin itsenäisen harjoittelun, joten sitä kannattaa suosia jos se on mahdollista ja mieluisaa. Golfissa tämä toteutuu helposti, harvoin kierrokselle tulee lähdettyä yksin, aina saa peliseuraa jos haluaa.

Golfarin olisi tärkeä suunnitella myös off-seasonin liikunnat ja harjoitteet niin, että kauden päättymisen jälkeen ei jämähdetä sohvalle vaan pidetään kesäkauden hyvä liikunnallinen aktiivisuus yllä ja mielellään myös monipuolistetaan sitä lihaskunto, tasapaino- ja liikkuvuusharjoittelulla. Tämän voisi ajatella kuuluvan kiinteästi golf-kauteen, jotta olisi sitten keväällä taas heti pelikunnossa. Ja pelikaudellakin kehonhuolto- ja palautumisharjoitteista tulisi osa rutiinia, joilla varmistettaisiin turvallinen ja nautinnollinen peli läpi kauden.

Sillä ei ole väliä, miten kehoasi huollat, kehität ja vahvistat. Tärkeintä on se, että teet sitä. Kokeile rohkeasti eri lajeja ja liikuntamuotoja, jotta voit löytää itsellesi sopivan.

Aktiivista ja nautinnollista off-seasonia toivottaen,

Susanne

p.s. omaan off-season harjoitteluuni kuuluu uinti, maastopyöräily, sauvakävely, jooga- ja kehonpainoharjoittelu, kuntosali, metsäpoluilla liikkuminen, hiihto (kunhan vain tulisi lunta… ) ja lasten ja perheen kanssa puuhastelu. 

Lue myös:

Tasapainoillen kohti parempaa svingiä

Liikkuvuutta, voimaharjoittelua, tekniikkatreeniä vai uudet mailat? Miten parantaa omaa golf-suoritustaan?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.