Rekisteröidy nähdäksesi tämän videon
Liity nyt
Palautumis- ja rentoutusharjoitus 30 min
Vähintään yhtä tärkeää kuin harjoittelu on palautuminen. Jos harjoitellaan ja kuormitetaan kehoa (tai mieltä) ilman, että sen annetaan säännöllisesti palautua, kuormitamme itseämme epäterveesti ja toivottu kehitys ei toteudu. Oppiminen ja kehitys tapahtuu palautumisen aikana, kun keho saa korjata harjoituksen tuottamat ja tarvittavat mikrovauriot kudoksissa ja hermosto kehittyy harjoituksen seurauksena. Hermoston palautuminen kestää myös pidempään kuin lihasten ja tätä on usein vaikea tunnistaa.
Olemme kokonaisuus kehomielemme kanssa ja mieltä kuormittavat asiat kuten esimerkiksi tieto- ja etätyö, jatkuva kiire ja saatavilla olo tai monen asian samanaikainen tekeminen kuormittavat meitä siinä missä liiallinen harjoittelukin.
Niin kehon kuin mielenkin pitää antaa säännöllisesti palautua tekemistään ponnisteluista ja jo pelkästään johonkin asiaan keskittyminen esim. työssä palaveri tai jonkun asian ratkominen, on palautumista vaativa asia. Tämä ei tarkoita sitä, että kesken työpäivän pitäisi pitää tunnin palautumistauko vaan sitä, että pieniä palauttavia hetkiä pitäisi olla riittävästi myös työpäivän aikana. Lounastauko, lyhyt kehon verryttely tai kaukaisuuteen tuijottelu ajavat saman asian, irroittavat mielen hetkellisesti työskentelymoodista ja virkistää aivoja sekä kehoa laskemalla kehon kokemaa stressiä.
Moni mieltää myös fyysisen harjoittelun aina sykettä ja hikeä pintaan nostattavaksi. Ihanaa se onkin ja passiivisessa nykyelämässä meille tärkeää ja terveyttä edistävää. Yksi harvemmin harjoiteltu taito on kuitenkin rentoutumista ja palautumista edistävä harjoittelu.
Osaatko tietoisesti rentouttaa itseäsi tai käynnistää palautumisesi?
Tämä harjoitus opettaa sinua rentoutumaan ja aktivoi parasympaattista hermostoa, joka on juurikin se palautumisesta vastaava hermoston osa.
Tarvitset harjoitukseen mukaan viltin tai pyyherullan. Pukeudu mukaviin ja joustaviin vaatteisiin ja ota itsellesi hetki aikaa harjoituksen parissa.
Voit laittaa taustalle soimaan rauhallista musiikkia, jossa ei ole sanoja. Sanoja sisältävä musiikki aktivoi aivoja, luo mielikuvia ja tunneyhteyksiä. Yuoutubesta tai Spotifysta löydät sopivaa musiikkia esim. hakusanoilla "relaxing", "mindfulness", "calming".
Tämä harjoitus auttaa sinua myös rauhoittamaan kehon illalla ennen nukkumaanmenoa ja tarjoaa usein hyvät yöunet.