Hyvän golfkierroksen resepti

Varsinkin kevätkaudella odotukset omaa peliä kohtaan tulisi olla maltilliset.

Talven jäljiltä paras terävyys saattaa puuttua tuloksenteosta ja joissain lyönneissäkin pahimmassa tapauksessa poiketaan täydellisyydestä. Paras tapa saada koneista kaikki irti on ottaa ammattilaisten tavat käyttöön ja asettaa itselleen jotain ihan muita kuin tulostavotteita.

Nykypäivän parhaat valmentajat tietävät, että tulos on vain lopputulema tekemisen laadun mittarina. Tulokseen ei käytännössä voi itse vaikuttaa, se muodostuu monista pienistä seikoista. Sen takia näihin pieniin seikkoihin onkin kiinnitettävä huomio – ei varsinaiseen tulokseen ainakaan tässä vaiheessa kautta.

Ennen kierrosta:

Kartoita oma keskitasosi. Mieti mistä yleensä johtuu, että et pääse tavoitteisiisi? Onko kyseessä liian agressiivinen pelistrategia ja sitä kautta hölmöt virheet, onko kyseessä huolimaton putteihin valmistautuminen tai vaikka liian usein bunkkerihin päätyneet lyönnit.

Itse mietin asian tätä kautta: Liian usein sitä muistelee olevansa jossain kymmenen vuoden takaisissa ajoissa ja kuvittelee osaavansa enemmän kuin nykypäivänä. Tätä kautta tavoitteet kierroksella ovat aina alitajunnassa jossain 65 lyönnin hujakoilla, jonne ei ole mitään palaa nykyisellä toiminnalla.

Lyön keskimäärin ehkä 9 greeniosumaa kierroksella. Näillä väylillä isoja tuloksia ei tule, birdieitäkin silloin tällöin. Taitotaso riittää lyömään enemmänkin viheriöosumia, mutta liian usein tavoitteet ovat jossain aivan liian lähellä lippua. Huonolla chippaamisella saakin tehtyä bogeja ja suurempia nopeasti.

 

Tavotteiden asettaminen:

”Jos lyön 12 greeniosumaa, en ota penalteja kierroksella ja puttaan edes kohtalaiseksi.” Tällä reseptillä pystyn lähteä jokaiseen väylään tavoitteena greeniosuma. Lähden jokaiseen väylään pelaten tämän taktiikan mukaan. Jos otan kolme puttia, niin sitten otan – niitä tulee. 12 greeniosumasta tulee väkisin jo muutama birdie, niistä kuudesta johon en osu saakin tulla muutama bogi.

Tämä toimii minulle. En aseta tavotteita liian korkealle, koska silloin peli menee yliyrittämiseksi. Tavoitteen on oltava realistinen, joka antaa kentällä tilaa myös mahdollisille epäonnistumisille. Tavotteiden tulee olla sellaisia, että vaikka ensimmäinen reikä ei sujuisikaan toiveiden mukaan, ollaan vielä mahdollisuuksien sisällä yltämään asetettuihin tavotteisiin.

Jollekin tavoite voi olla lyödä yli seitsemän väyläosumaa, se voi olla bunkkereiden välttäminen. Ihan mikä vain, joka luo sinulle tunteen: ”Tässä kun onnistun, olen jo voiton puolella.”

 

Vielä syvemmälle:

Edellisessä puhuttiin koko kierroksen osalta tavotteiden luomisesta. Kun mennään hifistelyn puolelle, täytyy lähteä miettimään lyöntikohtaisesti. Pystytkö vaikuttamaan lyönnin lopputulokseen? Jos vastasit kyllä olet osittain väärässä. Ainoa mitä pystyt tehdä on antaa itsellesi mahdollisimman suuri todennäköisyys onnistua lyönnissä. Et voi kontrolloida sitä mihin pallo päätyy – ikävä kyllä.

Edellä viittaan rutiineihin. Voit asettaa itsellesi tavoitteet siitä miten valmistaudut jokaiseen lyöntiin. Hyvänä esimerkkinä toimii tarkan kohteen valinta, kierteen valinta, mitan tarkistaminen. Älä lyö ennen kuin olet tehnyt päätöksen mihin haluat sitoutua. Tärkeintä on sana sitoutuminen. Se mihin sitoudut on taas täysin oma valintasi.

Jordan Spieth sitoutui Mastersin viimeisellä kierroksella mahdollisimman pieniin kohteisiin. Se voi toimi joillain pelaajilla, toisilla pelaajilla sitoutuminen voi tarkoittaa vaikka oikean kantapään pysymistä mahdollisimman pitkään maassa kiinni.

 

Kierroksen aikana:

Olet asettanut tavoitteet, joihin olet sitoutunut. Kun huomaat jossain vaiheessa kierrosta joko pysyneesi tavoitetta paremmin tai huonommin lipsuvasi on aika tehdä uudelleenarviointeja. Tässä tapauksessakin on todella tärkeää miten kohtelet itseäsi kentällä, millaisia välitavotteita luot ja millaiset valmiudet annat itsellesi onnistua. Jos on mennyt ”liian” hyvin, aseta uusi tavoite kesken kierroksen, mutta pidä se edelleen realistisena. Jos on mennyt huonommin, aseta jälleen uusi tavoite – sellainen johon pääseminen on hyvin mahdollista.

Älä ikinä aseta tavoitteita golfkentällä niin, että ne ovat epärealistisia. Tässä tapauksessa tulet varmistamaan peli-ilon katoamisen itseltäsi ja todennäköisemmin petyt kun et tule saavuttamaan niitä. Jos odotukset oman pelin suhteen ovat epärealistisia, asetat vain itsellesi turhia paineita. ”Expectations are pressure you put upon yourself”, meille opetettiin Australiassa European Tour -valmentajan toimesta.

Tavoitteita saa olla, mutta odotukset ovat vaarallinen sana golfissa. Tärkeintä on, että useimman kierroksen jälkeen voit todeta itsellesi yltäneesi kyseisen päivän tavoitteisiin, voit sanoa kantaneesi itsesi hyvin kentällä asettaen realistisia välitavoitteita ja olleesi jatkuvasti valmis pelaamaan parasta peliäsi.

 

Kierroksen jälkeen:

Tee automatkalla kotiin päänsisäinen analyysi omasta pelistäsi. Miten pysyit tavoitteissa, minkä takia onnistuit tai epäonnistuit niihin yltämisessä? Mitä tulee seuraavalla kierroksella tehdä paremmin, mikä oli parasta pelissä?

Edellisen kierroksen pohjalta on hyvä lähteä asettamaan suoraan tavotteita seuraaville yrityksille. Tärkeintä on, että kentällä kilpailet erityisesti omia tavoitteitasi vastaan, et tulosta vastaan. Tulos on lopputulema muiden suoritusten yhtälöstä.

Näillä eväillä olen saanut ainakin paljon paineita pois omasta pelistäni. Tuntuu jotenkin epärealistiselta lähteä kierrokselle pelkkä tulostavoite mielessä kun mitään perusteita siihen yltämiseen ei ole. Muiden tavotteiden kautta näihin ajoittain jopa epärealistisiin tulostavoitteisiin tulee yllettyä hieman vahingossakin.

 

Kirjoittaja on Nikke Tyry, Golfvalmentaja 

Alkuperäinen kirjoitus löytyy https://www.gogolf.fi/hyvan-golfkierroksen-resepti/ 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.